eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: hyperjet.hu

Sok még a kérdőjel a Hyperjet-ügy körül

A rendőrség mindent rendben talált annál a szupermotorcsónaknál, amelyik az innovációs tárca szerint nem rendelkezett az összes engedéllyel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) állattikára az elmúlt év novemberében azt közölte, „a személyszállító kishajó üzemeltetője a Balatonra vonatkozó üzemeltetési engedélyt mostanáig nem kért és nem kapott, míg a belügyminiszter idén januárban azt tudatta: „a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság a hajót többször ellenőrizte, amelyek során szabálysértést nem észlelt” – olvasható a Népszavában, hozzátéve, hogy a két tárca ugyanarról a hajóról fogalmazta meg álláspontját.

Mint arról az Infostart is beszámolt, miközben a Balatoni Turizmus Szövetség illetékese szerint helye van a Balatonon az új vízi attrakcióknak,

a szakmai szervezetek már tavaly nyáron kritizálták

a Siófokról induló, vízsugár meghajtásos, 880 lóerős Hyperjet működtetését. Az akár 90 kilométer per órás sebességre, forgásos, merüléses attrakciókra képes jármű 30 perces élménye 7000 forintot kóstál.

Az eltérő álláspontok ismeretében a Népszava mindkét minisztériumtól magyarázatot kért a jogértelmezés-különbségre. Tájékoztatásuk szerint a Belügyminisztérium – illetékesség hiánya miatt – továbbította a lap kérdéseit az ITM-hez. Az innovációs tárca pedig újfent részletesen indokolta álláspontját, miszerint a vízi-közlekedésről szóló törvény alapján a korlátozás alá eső területen „belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak csak a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel közlekedhet.” Ilyen engedélyt pedig nem kért, így nem kapott az üzemeltető, akinek jelezték is a hiányosságot.

Másként érvelt a lapnak a Hyperjetet működtető vállalkozó. Egyetértett a tárcával, hogy kishajó és csónak csak a hatóság által kiadott engedéllyel közlekedhet, csakhogy a Hyperjet nem ebbe a kategóriába sorolandó. Így Koller Tibor szerint nem volt szükség a minisztérium által említett engedélyre, és jogszerűen működtek.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×