eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Fürdőzők a Balatonban a fonyódi szabadstrandon 2013. július 28-án. A hőség miatt erre a napra tizenöt megyére adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, a többi területre másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Az előrejelzés szerint július 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul, nappal 34-39 fokig melegszik a levegő.
Nyitókép: MTI/Varga György

Vannak, akik engednék a száguldozást a Balatonon - de pont nem a jet-ski szövetség

Megoszlanak a vélemények a Magyarországon is egyre elterjedtebb jet hajózásról, nem mindenki gondolja úgy ugyanis, hogy nem szabadna a Balatonba engedni a 90 km/h-s tempóra képes, több tonnás járműveket. Az InfoRádió érintett szakembereket kérdezett.

Megoszlanak a vélemények a Magyarországon is egyre elterjedtebb jet hajózásról. Évtizedek óta vita van arról, hogy milyen vízi járművek használatát engedélyezzék a Balatonon, ahol még a hetvenes évek közepén korlátozták a motorcsónakok használatát. Most azoknál jóval gyorsabb, akár 90 km/h-s sebességre, valamint forgásos, merüléses attrakciókra is képes, 880 lóerős, belső égésű motorral működő "Hyperjet" is közlekedik a tavon.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint

igény van a gyorshajózásra a Balatonon, a turisták keresik az új vízi élményeket.

"Ez a típusú szolgáltatás biztos, hogy nagy érdeklődésre tart majd számot, és tud működni a Balatonon, természetesen csak akkor, ha a hatályos jogszabályokat betartják, a megfelelő biztonsági intézkedéseket megteszik."

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsának elnöke is úgy vélte, hogy - megfelelő szabályozás mellett - helye van a Balatonon az új vízi turisztikai attrakcióknak, köztük a nagysebességű jet hajóknak.

"Jelenleg a korlátozás a belső égésű motorok korlátozására terjed ki, ez az, amit mindenképpen felül kell vizsgálni az egyéb meghajtások esetén is. A vízfelület kicsi, és relatíve egyre kisebb lesz, ez alatt azt értem, hogy egyre többféle felhasználási mód, igény és eszköz jelenik meg ugyanazon a felületen.

Ha nagy mennyiségű jármű jelenik meg a vízfelületen, többeknek kell osztozni az úszókkal, a horgászokkal, az evezősökkel, suposokkal,

a kockázat inkább ebben rejlik, sem mint az innovatív eszközök jellegében" - vélekedett Jamrik Péter.

Hasonló a probléma az elektromos jet-skik esetében is. Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetég elnöke szerint nem szabadna beengedni a Balatonra ezeket a vízi járműveket.

"A szövetségnek az az álláspontja, hogy

a jet-skizést csinálják az emberek a kis tavakon vagy olyan pályákon, ahol nincsenek fürdőzők vagy horgászok, és akkor mindenkinek megvan a maga öröme."

Hasonló álláspontot képvisel a Hyperjet nevű hajóval kapcsolatban az InfoRádiónak nyilatkozó vitorlásversenyző is. Soponyai Géza szerint rendkívül balesetveszélyes a belső égésű motorral hajtott vízi jármű.

Szerinte nem kitiltani kell az ilyen erős motorokat, hanem be sem kell engedni, mert a Balaton nem így nőtte ki magát az elmúlt egy-kétszáz évben.

"Konzekvenseknek kellene lenni azoknak az embereknek, akik a 4 lóerős motorokat sem engedik használni, kérdezem én, miért lehet 1000 lóerőt használni.

Egy ilyen erős hajó biztosan megvan vagy 2-3 tonna, ha tízen ülnek benne, az még egy tonna. Ha öttonnás hajótest 80-as tempónál ütközik, ott kő kövön nem marad."

A Magyar Vitorlás Szövetség állásfoglalása szerint szigorúan kell szabályozni darabszámban és más feltételekben is a nagyteljesítményű siklótestű hajók használatát. A szövetség úgy látja: kivételt csak a mentési, vízügyi, rendészeti feladatok ellátására, versenyek, sportprogramok biztosítására, lebonyolítására használt eszközök szabályozott használata jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×