eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szegeden a legrosszabb a levegő minősége

Többfelé továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt.

Egészségtelen a levegő minősége Szegeden, további tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác - közölte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A meteorológiai előrejelzések alapján a napokban várhatóan az egészségügyi határérték körül alakul a kismértékű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja.

Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten

Fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap.

Azt írták, hogy szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. Budapest levegője továbbra sem problémamentes, egyes értékek továbbra is magasabbak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás.

A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul.

A szmogriadó tájékoztatási fokozata a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára - gyermekekre, idősekre, betegekre.

Az egészségkárosító hatás irritálhatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként említették, hogy asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulhatnak orvoshoz, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

Karácsony Gergely főpolgármester többi között arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy

  • lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát,
  • szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább
  • válasszák a közösségi közlekedést,
  • a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzéséért bevezetett, a mozgó légszennyező forrás - gépjármű - használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése 15 000 forint helyszíni bírsággal, illetve 30 000 forint pénzbírsággal sújtható.

Részletesebb információk találhatók a Budapest Portálon és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Karácsony Gergely főpolgármester január 10-én rendelte el Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×