eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: szeged.hu

Már öltöztetik a Tisza új látványosságát

Vízre bocsátották múlt héten Tápén a folyó leghosszabb úszó kikötőjét, amely májustól a Partfürdőn szolgál - a turisták és a hajózók örömére.

Különleges csúszós zsírral bekent sólyapályán engedték a vízre azt a jelenleg 56 tonna súlyú úszóművet, amely tavasztól a Partfürdőnél horgonyoz, és 123 méteres leendő méretével a szőke folyó leghosszabb úszóműje címmel is büszkélkedhet majd. Szeged a fejlesztésre összesen 300 millió forintnyi európai uniós forrást nyert.

A különleges vízi építmény 2018 júliusa óta készül a tápéi hangárokban. Az acélszerkezeti munkák befejeztével, immár a műhelyként szolgáló Tiszán – felöltöztetik az úszó kikötőt, azaz elvégzik a burkolást, a villanyszerelést és ki is csinosítják az acélmonstrumot - írta a munkálatokról beszámoló szeged.hu. Március közepén úsztatják le a Tiszán a Partfürdőig, és május elsejétől várja a hajósokat és a pihenni vágyókat.

Turisták, kishajók, színpad, büfé

A most vízre bocsátott központi móló alapját egy 27,2 x 11,2 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd is tartozik majd. Ehhez csatlakozik a kishajók számára épített nyolc kikötő-, valamint huszonegy úgynevezett szálkamóló, amelyek segítségével 48 kishajó köthet majd ki biztonságosan a Partfürdőn.

A központi móló egyben pihenőhely is lesz, amelyen elkészülte után egyszerre 88-an tartózkodhatnak.
Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide. A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter, a hozzá tartozó büfé 40 négyzetméteres.

Készül egy színpad is, amely koncertek, előadások, és más szórakoztató rendezvényeknek adhat majd otthont a vízen. Így igazi turisztikai látványosság lesz az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×