eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Boltok, utazás, patika - karácsonyi kisokos

Változnak a menetrendek a közösségi közlekedésben az ünnepek alatt. A patikák ügyeleti rendben működnek karácsonykor, december 24-én az üzletek pedig legkésőbb 14 óráig lehetnek nyitva.

MÁV

A MÁV december 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi rend szerint közlekedteti a vonatokat.

Január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, január 2-án, csütörtökön viszont már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

Az előzetes becslések szerint december 23-án is várhatóan több mint 100 ezren utaznak majd. A tömeges visszautazás miatt január 1-jén délután és január 2-án reggel, az iskola szünet vége miatt pedig 5-én várható majd napi 100 ezret meghaladó utasforgalom. A vasúttársaság ezért a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül - a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsival kiegészített - InterCityket is indít.

Volán

A Volánbusz-járatok december 24-én a szokottnál ritkábban, korlátozásokkal, 25-26-án a munkaszüneti menetrend szerint, szintén korlátozásokkal közlekednek a buszok. 27-én és 28-án a szabadnapi, 29-én a munkaszüneti, 30-án és 31-én a tanítási szüneti, január 1-jén a munkaszüneti, 2-án és 3-án pedig szintén a tanítási szüneti menetrend lesz érvényben.

BKK

December 24-én, kedden az utolsó metrószerelvények 15.30 körül indulnak a belvárosból, a felszíni járatok pedig 15-16 óra között indulnak utoljára. Idén a H5-ös, a H6-os és a H8-as HÉV is közlekedik 24-én. A Deák Ferenc tér és a repülőtér között egész nap közlekedik 100E busz, emellett változatlanul 0-24 óráig jár a 200E busz a Nagyvárad tér és a repülőtér között.

December 25-én (szerdán) és 26-án (csütörtökön) az ünnepnapi/munkaszüneti napi indulásokat kell figyelni a menetrendben.

Az éjszakai buszjáratok december 25-ről 26-ra (szerdáról csütörtökre) és december 26-ról 27-re (csütörtökről péntekre) virradóra a hétvégi menetrendjük szerint közlekednek. A jellemzően pénteken és szombaton éjszaka a H5-ös, a H6-os és a H8-as HÉV-vonalon közlekedő többlet éjszakai vonatok ezen az éjjelen nem indulnak.

December 25-én és 26-án a hajójáratok nem közlekednek.

December 27-én (pénteken) és 28-án (szombaton) a szombati menetrend lesz érvényben. December 29-én (vasárnap) a vasárnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok.

Nyitva tartás

Az üzletek december 24-én általában délig, illetve 14 óráig várják a vásárlókat. Később is nyitva tarthatnak a szórakozó- és vendéglátóhelyek mellett a benzinkutak, virág- és édességboltok, az alkalmazottal bíró kis non-stop üzletek és a pályaudvarok boltok.

Karácsony két napján nem lehet vásárolni, a boltok december 27-én reggel 6-kor nyitnak ki újra.

Patika

Ügyeleti rend szerint működnek a gyógyszertárak a karácsonyi ünnepek alatt.

December 24-én a pihenőnapokon is működő gyógyszertárak általában 12 óráig tartanak nyitva. 25-én és 26-án a 0-24 órás és az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Bankolás

Az ünnepek alatt leáll a banki ügyintézés is. Az átutalások is december 23. után legközelebb december 30-án mennek el. Akad néhány pénzintézet, amelyiknél a bankon belüli átutalások ilyenkor is működnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×