eur:
392.41
usd:
362.39
bux:
72081
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Komoly veszélyre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A kiberbűnözők az eredetikre megtévesztésig hasonlító honlapokon keresztül próbálják megszerezni az emberek személyes adatait - mondta az InfoRádióban Bor Olivér, az intézet szóvivője.

Az adathalászat veszélyére hívja fel a Nemzeti Kibervédelmi Intézet azoknak a figyelmét, akik interneten vásárolnak karácsonyi ajándékot. Az egyik gyakori módszer, hogy a kiberbűnözők az eredetikre megtévesztésig hasonlító honlapokon keresztül próbálják megszerezni az emberek személyes adatait.

Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a hamis webshopokat, online reklámokat, egy-egy Facebook-profilt már adathalászatra is fel tudják használni. Érzékeny adatainkhoz jutnak így hozzá és akár a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek. Ez egy gyakori bűncselekmény - tette hozzá a szakértő. Az interneten vásárlók 10-25 százaléka ugyanis már esett áldozatává ilyen adathalász támadásnak.

Jelentősen megszaporodott ez a fajta csalási tevékenység: 2018-hoz képest idén 50 százalékkal több adathalászati biztonsági incidenst azonosítottak Magyarországon.

A szóvivő hozzátette: becslések szerint 2021-re több tízmilliárd forintot fog elérni az az összeg, amelyet a kiberbűnözők meg tudnak szerezni.

Bor Olivér azt is elmondta, hogy mire érdemes figyelni egy internetes vásárlás előtt.

  • Az a weblap, amivel adathalász tevékenységet akarnak megvalósítani, nem rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal.
  • De ha esetleg van is neki https tanúsítványa, árulkodó lehet a címsorban egy-egy betű eltérés - jól meg kell nézni, mert elsőre talán fel sem tűnik a felhasználónak.
  • Magának a cégnek, a honlapnak is érdemes utánanézni különféle ingyenes alkalmazásokkal, amelyek megmutatják, mikor vették meg és jegyezték be a domaint. Ha túlságosan új egy webáruház vagy honlap, például három hónapja alapították, akkor nő a valószínűsége annak, hogy csalással állunk szemben és a megrendelt termék nem fog megérkezni.
  • Nem szabad rákattintani ismeretlen emberektől érkező hivatkozásokra és csatolmányokra, illetve
  • nem érdemes bedőlni a túlságosan nagy, például 90 százalékos árkedvezményeknek sem - tanácsolta Bor Olivér.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tíz pontban szedte össze, hogy mire érdemes figyelni. A lista itt elérhető, (nagy méretű pdf fájlban, érdemes megvárni, míg betöltődik).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×