eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

5 biztos tipp: így szabadulj meg a téli depressziótól

Nyakunkon a december és az ünnepek. Vannak, akik imádják ezt az időszakot, a karácsonyra való készülődést, a nyugodt, téli estéket. Másnak viszont igen megterhelő az év ezen szakasza, sokan fáradtnak, lehangoltnak érzik magukat. Néhány lakberendezési trükkel azonban befolyásolhatjuk hangulatunkat. Tippeket adunk, hogyan éljük túl a sötét téli hónapokat és hogyan leljünk örömöt a karácsonyi forgatagban.

Lassan beköszönt a tél, ez pedig sokaknál azzal jár, hogy fáradtnak, lehangoltnak érzik magukat. Szakemberek szerint a téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség, tipikus tünete többek között a borús hangulat, a megnövekedett alvásigény, a csökkenő koncentrációs készség, a feszültség, az elszigetelődés, a visszahúzódás a társas és párkapcsolatokból. Sokan vannak, akik legszívesebben ki sem mozdulnának a lakásból, a kanapén, egy puha takaróba burkolózva töltenék az egész napjukat, forró teát szürcsölve.

Noha az időjáráson nem tudunk változtatni, sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat, és a karácsonyi mizériát se éljük meg stresszesen. A kika lakberendezési áruház segítségével adunk néhány trükköt, hogyan vészelhetjük át a sötét téli hónapokat, és hogyan készülhetünk stressz nélkül, örömmel a vendégek fogadására a karácsonyi időszakban.

Elő az illatgyertyákkal

Érdemes beszerezni néhány illatgyertyát, párologtatót. Az illóolajok ugyanis jótékony hatással vannak az érzéseinkre.

„Különböző illatok különböző hangulatok generálására képesek. A levendula például megnyugtat, segít oldani a szorongást. A kávé illatának szintén jótékony hatása van, nyugalmat, biztonságérzetet idéz elő. A vanília szintén hatásos a depresszió ellen, és a kókusz is hangulatjavító hatással bír” – közölte az Infostart megkeresésére a kika bútorlánc, és azt is elárulta, november és december hónapokban jelentősen nő a kereslet náluk az illatosított teamécsesek, valamint a gyertya- és mécsestartók iránt.

Fényárban úszva

A téli depresszió megjelenésének hátterében a téli, napfényhiányos, hideg időszak beköszöntése áll. A fényterápia sokat segíthet, amit már otthon is igénybe vehetünk. Ehhez persze speciális készüléket kell beszerezni.

„Alapvetően érdemes a napos időszakban több időt a szabadban tölteni, este pedig minél több fényforrást használni. A megfelelő fényforrások alkalmazása ugyanis sokat javíthat a hangulatunkon” – írta az áruház, és megjegyezte, jó választás lehet a jó minőségű, természetes fénnyel megegyező színvisszaadású LED-világítás. Ma már különböző szabályozók segítségével mi magunk állíthatjuk be a számunkra legmegfelelőbb színhőmérsékletet, ez szintén sokat segít a közérzet javításában.

Szerezz be új szobanövényeket!

A kirándulás, a természet sokat segíthet, ha levertnek, fáradtnak érezzük magunkat. Télen viszont nagyon korán sötétedik, munka után például már nem sok lehetőségünk van időt tölteni a szabadban. Érdemes viszont beszerezni néhány szobanövényt, cserepes virágot, mert természetközelivé varázsolják a lakást, megnyugtatnak, csökkentik a stresszt.

Hideg helyett meleg színekkel vedd magad körbe!

A fehér, ezüst vagy csillogó színek helyett inkább meleg színű lakástextileket használjunk. A színeknek fontos szerepük van abban, hogyan is érezzük magunkat, hatással vannak a hangulatunkra.

„A zöld jó választás, nyugtató hatása van, enyhíti a depresszió tüneteit. A pirosnak energetizáló hatása van, a sárgának szintén jó hatása van a közérzetünkre, ahogy a barnának is, amely megnyugtatja az embert” – tudtuk meg a kikától.

Vagyis fekete terítékalátét helyett válasszunk valami színeset, csempésszünk a fürdőbe is élénk, meleg színeket, narancssárgát, barnát, pirosat. Vegyünk puha, meleg takarót, plédet, és érdemes akár lecserélni az ágyneműhuzatot is. Érdemes vásárolni néhány színes díszpárnát is. A lényeg, hogy csupa vidám, élénk színnel vegyük körbe magunkat a sötét, téli időszakban.

Készülj tudatosan az ünnepekre!

A téli hajtás után sokaknak inkább átok, mint áldás a vendégsereg fogadása a karácsonyi időszakban. Ugyanakkor, ha időben elkezdünk hangolódni az ünnepekre, sokat segíthet, csökkenti a stresszt. Épp ezért célszerű kicsit ünnepi hangulatba hozni a lakást is.

„A természetes anyagok melegséget árasztanak, hangulatjavító hatásuk van. Nem véletlen, hogy rengeteg a fából készült karácsonyi dekoráció” – írta a kika, hozzátéve, a fenyőfás vagy Mikulás-mintás asztalterítő, szalvéta vagy lámpás szintén segít kicsit ünnepi hangulatba jönni, ahogy feldobja a lakást a fagyönggyel és tobozzal díszített mécsestartó is.

November 29-én este 6 órától 10 óráig Nightshopping lesz a kikában, épp ezért aki beszerezne néhány lakberendezési tárgyat, annak most érdemes vásárolnia: 15 százalék kedvezményt adnak ugyanis minden termékre.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×