eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: kormany.hu

Nő a sikeres szervátültetések száma Magyarországon

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az Eurotransplanthoz való 2013-as csatlakozás sokban segítette, hogy itthon több szervátültetésre legyen lehetőség.

Tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyek közül 119 esetben külföldről érkezett az életmentő szerv. A veseátültetések száma emelkedett, összesen 335 beavatkozás volt. A májátültetések száma is nőtt, tavaly 80 ilyen beavatkozás történt, ami 8,11 százalékkal volt magasabb mint 2017-ben. A két hazai szívtranszplantációs központban 62 szívátültetést végeztek 2018-ban, a program indulása óta ez rekordnak számít.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: az Eurotransplanttal együtt is keresik a továbblépés és a különféle együttműködések lehetőségét,

azért hogy a magyar betegeknek még nagyobb esélyük legyen donorszervhez jutni.

Ennek jegyében tartottík pénteken a V4-ek illetékes szervezeteivel közös tanácskozást, amelynek fő témája az élődonoros veseátültetés keresztdonációja és a külföldi elhunytból történő szervadományozás jogi lehetősége lesz. Utóbbival kapcsolatban Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója elmondta: a V4-ek országaiban hozzánk hasonlóan az a szabály él, hogy ha az elhunyt életében nem tiltakozott írásban a szervei továbbadományozásáról, akkor azok transzplantálhatók.

Nőhet itthon az élődonoros átültetések száma

Piros László, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának vezetője a keresztdonációval kapcsolatos nemzetközi együttműködés lehetőségéről és az ehhez szükséges hazai szabályozás módosításáról beszélt.

Elmondta:

az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó keresztdonáció hatékonyabbá tételéhez egy egységes programot dolgozott ki

az OVSZ a transzplantációs tagozattal. Ennek legfontosabb elemei az ide vonatkozó jogszabályok módosítása, és a szervet adományozó és azt fogadó emberek közötti optimális egyezést kereső algoritmus megalkotása.

Piros hozzátette: a keresztdonáció egy új lehetőség az adományozó donorok és a szervekre szoruló betegek számára, és nőhet az élődonoros átültetések száma.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×