eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Potápi: ezen a héten Kolozsvár az egész nemzet kulturális fővárosa

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) hetében Kolozsvár nemcsak az erdélyi magyarság, hanem az egész magyar nemzet kulturális fővárásává válik - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap este Kolozsváron, a magyar napok nyitógáláján.

Az államtitkár felidézte: az idei magyar napokra 30 évvel a magyarországi rendszerváltozás kezdetei után kerül sor. Megemlítette, hogy az 1989-es várakozásokhoz képest az akkor elindult változások üteme lassú volt Erdélyben: 21 évet kellett várni az első Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséig, 29 évet ahhoz, hogy Kolozsvár bejárataihoz kikerüljenek a többnyelvű helységnévtáblák. "Ki tudja hány évet kell még várnunk, hogy Erdély autonómiája, vagy Székelyföld autonómiája megvalósuljon?" - tette fel a kérdést.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Kolozsvári Magyar Napok kisugárzását azzal próbálta érzékeltetni, hogy sokan az idő múlását a magyar napoktól a következő évi magyar napokig mérik, a rendezvénysorozathoz igazítják éves programjukat.

Megjegyezte: felnőtt ugyan egy generáció Kolozsváron és Erdélyben, amely számára már természetes, hogy egy hétig magyar kulturális rendezvények töltik be Kolozsvár tereit. "Az éberség a mi tájainkon nem fényűzésből része az életünknek. Ez nem volt mindig így, és semmi garanciánk nincs, hogy így marad" - jelentette ki.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke azokra az időkre emlékeztetett, amikor az EMNT berkeiben megszületett a magyar napok megszervezésének a gondolata. Megemlítette: az unitárius egyház 150 éve vetette fel először, hogy Kolozsváron szobrot állítsanak a város szülöttének, Dávid Ferenc egyházalapítónak, és a terv szombaton, a Kolozsvári Magyar Napok keretében valósult meg. "Ha van remény, van hit, és soha nem adjuk fel, akkor van és lesz jövő" - jelentette ki.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője arról beszélt a megnyitón, hogy a közösségnek olyan nagy szüksége van a terekre, a gyülekezési helyekre, mint a családoknak a házra, lakásra. A főszervező úgy vélte, a magyar napok megszervezésével a kolozsvári magyarság visszavette a város főterét, visszavette a tereit. A legnagyobb örömnek tartotta, hogy a rendezvénysorozattal sikerült megteremteni a találkozás lehetőségét a város magyarsága, a magyarság számára.

Az ünnepi beszédek után a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának a Kolozsvári piactéren című előadását nézhette meg a Kolozsvári Magyar Opera termét zsúfolásig megtöltő közönség.

A jövő vasárnap záruló fesztivál keretében 133 helyszínen mintegy 630 program várja az érdeklődőket. A programokat a Magyarnapok.ro honlapon vagy a Kolozsvári Magyar Napok telefonos alkalmazáson keresztül lehet böngészni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×