eur:
385.77
usd:
354.87
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: police.hu

A legdurvább horrortrélerek a magyar utakon

Mit tehet a rendőrség, ha a schengeni határon fennakadás nélkül beléphetnek az országba ezek a veszélyes vontatványos karavánok?

Egyre gyakrabban kerül be a hírekbe egy-egy életveszélyes konvoj: a jellemzően román rendszámú trélerek sofőrjei vélhetően autónepperek, akik Németországból, vagy más nyugati országokból viszik haza a portékát, Magyarországon keresztül. Ám gyakran meglehetősen szabálytalanul, sőt, egyenesen hajmeresztő vontatmányokat építve.

Ezeket szedte össze a Pénzcentrum, megkérdezve a rendőrséget, hogy mit tehetnek ellenük.

Az egyik legdurvább ilyen karavánt a Vezess.hu egyik olvasója videózta le. A felvételen látható, hogy a tréleres autó mögé a delikvens felcsatolt egy utánfutót is, az azon lévő kisteherautóba pedig valahogy beszuszakoltak még egy drága Mercedest.

A következő videón látható cifra eset májusban történt, egy közlekedő Szolnok videózott le egy olyan autós szörnyet, amilyet eddig nem láttunk.

A rendőrség több videót is közzétett az elfogott karavánszörnyekről. Ennél a 42-es főúton lekapcsolt szerelvénynél a piros tréler egy kisautót visz, ami mögé a sofőr utánfutón felpakolt egy kisbuszt is, és innen még hajmeresztőbb a történet, mert az amúgy is tekintélyes méretű vontatmány után kötéllel odarögzített még egy autószállítót, amelyen egy újabb kisautót szállított, és a biztonság kedvéért emögé még felrakott egy BMW-t is az utánfutóra.

Az alábbi fotón lévő karavánt az M43-ason kapcsolták le a múlt héten. A terepjáró egy autókkal megrakott utánfutót húzott, ami pedig egy másik kocsit vontatott - ennek is volt utánfutója. A vontatott autóban a vezetőn kívül négyen is utaztak, ami teljesen szabálytalan.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Volt olyan is, hogy az úton guruló utánfutóra egy másikat is feltettek, de keresztben - egy olyan karavánban, amelyben az első jármű még három személygépkocsit szállított.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Az esetek kapcsán a rendőrség a Pénzcentrumnak elmondta: kiemelten ellenőrzik az autópályákon, autóutakon a vontatással, illetve az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megtartását. "A közlekedésbiztonsági helyzet javulását célzó komplex közlekedésrendészeti ellenőrzések keretében

ezen szabályok megsértése miatt 2018-ban 1004, míg 2019 első hat hónapjában 627 járművezetőt szankcionáltunk"

- írta az ORFK kommunikációs osztálya, a büntetéseket a szabálysértési törvény rendelkezései alapján szabták ki. Ennek alapjá a kemény pénzbüntetés mellett akár el is kobozhatják az érintett járműveket, a sofőr jogsiját pedig bevonhatják.

Gyakorlatilg nem lehet megakadályozni, hogy ezek a nepperek, és életveszélyes vontatmányaik nyugat felől bejussanak az országba, hiszen a schengeni övezeten belül nincsen állandó határellenőrzés. Egyedül annyit tudnak tenni a rendőrök, hogy az érintett útszakaszokon fokozttan ellenőriznek.

A vontatásra egyébként számos szabály vonatkozik a KRESZ-ben, többek között az, hogy a vontatmány össztömegének kevesebbnek kell lennie, mint az azt vontató jármű össztömege, valamint hogy vontatáskor az autópályáról a lehető leghamarabb le kell jönni.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×