eur:
386.46
usd:
357.88
bux:
69013.66
2024. május 14. kedd Bonifác

Áder János aláírta az MTA-törvényt

Aláírta az akadémiai kutatóhálózat átalakítását kimondó törvényt Áder János köztársasági elnök.

Az Országgyűlés a hónap elején szavazta meg az indítványt, amelynek nyomán az MTA-ról leválasztják a kutatóhálózatát, és annak működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

A kormány célja, hogy augusztusra megszülessen a megállapodás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületének összetételéről – mondta az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán. Palkovics László kiemelte, a kormány célja, hogy 2021-re 90 milliárddal növelje a kutatásra fordított pénzt.

Az Akadémia szerint az elfogadott intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átment az EU új migrációs paktuma

Átment az EU új migrációs paktuma

Az Európai Unió mérföldkőnek számító reformot fogadott el menekültügyi és migrációs rendszerében, amely új szabályrendszert hoz létre az érkezők rendezett kezelése, hatékony és egységes eljárások létrehozása, valamint a tagállamok közötti méltányos tehermegosztás biztosítása érdekében. A reform 10 olyan jogalkotási aktust tartalmaz, amelyek a menekültügy és a migráció kezelésének teljes európai keretét átalakítják – írja közleményében az Európai Unió Tanácsa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×