eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az alapvető jogok biztosának jelölt Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ombudsmant választ az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma az alapvető jogok biztosává választhatja Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.

A parlament aktuális ülésének második, befejező napja reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, ezt követi az új ombudsmanról szóló szavazás.

Áder János köztársasági elnök Kozma Ákost javasolta a posztra, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese.

Az alapvető jogok biztosának tisztségét 2013 szeptembere óta Székely László, az ELTE jogi kara polgári jogi tanszékének tanára tölti be. Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a plénum előtt.

A képviselőknek tíz előterjesztésről is dönteniük kell. Elfogadhatják például az úgynevezett lex Czeglédy törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént.

Szavaznak továbbá a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről.

A határozathozatalok után a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×