eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Veronai busztragédia - sokkolta a szülőket a szakértői vélemény

Lezárta a rendőrség a Verona mellett porig égett busz műszaki állapotára vonatkozó nyomozást - értesült a Blikk, amely úgy tudja, a szakértők megállapítása felháborította a tragédia áldozatainak hozzátartozóit.

A Blikk idézi a Nemzeti Nyomozó Iroda rövid határozatát, amely szerint a járműbe beszerelt pót-üzemanyagtartállyal és a többi műszaki szabálytalansággal kapcsolatban nincs szükség további nyomozásra, mivel

azok nem minősülnek bűncselekménynek.

A szülők szerint felháborító, hogy a szakértői vélemény szerint az illegálisan beszerelt plusz-üzemanyagtartály, amellett, hogy nem idézte elő a tüzet, még csak nem is súlyosbította annak következményeit. Az eljárás során megállapították a nyomozók, hogy a szerelőket az ügyvezető utasította arra, hogy szabályt szegjenek. Olyan módosításokat végeztek a buszon, amelyek jogszabályt sértenek. Bár az üzemanyagtartályt beszerelték, nem vizsgáztatták le.

A szakértő szerint

„külső fizikai vagy kémia ráhatás nélkül a póttartályok nem eredményezték az utasok életének, testi épségének közvetlen veszélyeztetését."

Az egyik szülő ugyanakkor nem érti, hogy lehet az, hogy az ütközés, a lángok fellobbanása nem számít fizikai ráhatásnak. A szülő úgy tudja, a busz honosítási eljárásakor a busztársaság úgy bocsátott ki igazolást a jármű fékrásegítő rendszeréről, hogy nem is volt megfelelő szoftver annak megvizsgálásához.

A szakértő szerint egyik szabályszegés sem vezethetett a közvetlen veszélyhez, a szülők ugyanakkor felháborítónak tartják, hogy máig nem korlátozták a társaság működését, noha a szerelők tanúvallomásából kiderült, hogy nyolc éve szerelik a buszokba a tartályokat.

Ha a tartályok létezése kiderült volna, a busz nem indulhatott volna útnak. Akkor azok az emberek, akik tudtak róla, nem felelősek? – kérdezik a hozzátartozók, akik továbbra sem értik, miért nincs felelőse az esetnek.

Mint arról legutóbb a Blikk cikke alapján az Infostart is beszámolt, a hozzátartozóknak fogytán a türelme és az olasz hatóságoktól várják a megoldást az ügyben. Saját költségen - hárommillió forintért - maguk fordíttatják le az ügy dokumentumait, hogy egy független szakértő felülvizsgálja a baleset körülményeit.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel tizenheten haltak meg, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a 2 sofőr.

A veronai tragédiáról szólók korábbi cikkeinket ITT olvashatja.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×