eur:
392.69
usd:
362.66
bux:
72166.75
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Liszt Ferenc-repülőtér felújított 1-es kifutópályája 2018. június 12-én. A pályát a tervek szerint június 30-án adják át.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megszaporodott az átstartolások száma Ferihegyen

Idén, a mai napig kereken száz, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező gép szakította meg leszállását irányítói utasításra vagy a pilóta egyéni döntésére. Ezzel az év végéig minden valószínűséggel megdől az úgynevezett átstartolások 2018-as rekordja.

Az átstartolás önmagában nem jelent vészhelyzetet, de különös figyelmet igényel a HungaroControl légiforgalmi irányítóitól – közölte az airportal.hu-val a magyar légtér irányításáért felelős vállalat.

Az átstartolásra a leszálló gépeket utasíthatja a légiforgalmi irányító repülésbiztonsági okból, vagy - ugyancsak a biztonságos leszállás érdekében - a pilóták maguk is döntenek e manőver mellett. Ilyenkor a pilóta jelzi, hogy a leszállási engedély ellenére mégsem teszi le a gépet.

Az átstartolás során a pilóta megszakítja a leszállást, és "nagy gázzal" ismét emelkedni kezd a géppel a kifutópálya fölött.

Tavaly több mint százötven ilyen eset volt, idén eddig már száz, az elmúlt négy napban öt gép startolt át.

Ahogy világszerte mindenhol, úgy Magyarországon is megnövekedett a forgalom az elmúlt években - ez és a zivataros, erős széllökésekkel járó időjárás is hozzájárult az átstartolások számának megemelkedéséhez. A tavaszi-nyári időszakban pedig szinte minden nap előfordul, hogy egy gép madárral ütközik, az ilyen esetekben pedig mindig ellenőrizni kell a futópálya állapotát, így a leszállás bizonyos ideig nem lehetséges.

A nyári csúcsidőszakban arra is volt példa, hogy egy-egy repülőgépnek a szokásosnál több időre volt szüksége a felszállás megkezdéséhez, emiatt a HungaroControl irányítói utasították átstartolásra az érkező járatot annak érdekében, hogy a légijárművek közötti előírt minimális biztonságos távolság meglegyen.

Az átstartolás önmagában nem jelent vészhelyzetet, de mindig különös figyelmet igényel mind a pilótáktól, mind a légiforgalmi irányítóktól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×