eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Berendelte a budapesti román nagykövetet a külügy az úzvölgyi események miatt

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Péntekre a budapesti román nagykövetet is berendelték a magyar külügyminisztériumba - közölte Facebook-oldalán Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár.

Menczer Tamás egy másik posztban arról is beszámolt, hogy nyomatékosan felhívják a román felet arra, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán ne adjon teret a provokációknak és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében. "Továbbra is szeretnénk szakmai tárgyalást folytatni, de erre a kérésre a román fél nem reagált" - írta az államtitkár.

Az eddigi információk szerint csütörtökön csaknem ezer székelyföldi vont élőláncot az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető elé, hogy megakadályozza az engedély nélkül létrehozott román parcella és emlékmű felavatását, de a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és zászlórudakkal bántalmazták a székelyeket. Az illetékes magyar államtitkár szerint a román csendőrség a helyszínen mindezt tétlenül nézte. A történteket az RMDSZ is elítélte.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×