eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
A zalakarosi termáltó medre, amelyből műszaki hiba miatt elfolyt a víz 2018. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Eltűnt egy magyar tó, most újra megjelenhet

Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása, így hamarosan a régi arcát mutatja majd a tavat körbeölelő, természeti értékekben rendkívül gazdag ökopart.

A fürdőváros látványosságának számító 1,3 hektáros, átlagosan 1,8 méter mély mesterséges tavának medréből tavaly május 17-én virradóra folyt el a víz. Az azonnal megkezdett vizsgálat szerint a víz eltűnését a tó medrében fekvő vezeték meghibásodása okozta.

Hamarosan befejeződik a meghibásodott vízvezeték cseréje, feltöltik a termálkutat, és a nyár elejére tervezett újranyitásra visszatelepítik a növényzetet - mondta el Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc a Magyar Nemzetnek.

A nettó hetvenmillió forint ráfordítást igénylő helyreállítási munkák viszont csak azért most kezdődhettek el, mert azt hosszadalmas jogi és igazságügyi szakértői vizsgálat előzte meg. Emellett ki kellett írni a közbeszerzési eljárást és meg kellett állapodni a zalakarosi gyógyfürdő, az önkormányzat és két, a tó újranyitásában érdekelt cég költségvállalásának arányáról.

A fürdőváros elfolyó termálvízkészletét megmentendő, az önkormányzat a 2010-es évek elején félmilliárd forintot fordított a különleges termáltó és környezetének kialakítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×