eur:
387.89
usd:
361.46
bux:
68888.65
2024. május 9. csütörtök Gergely
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Századvég: jelentős előnyben a Fidesz

A Századvég közvélemény-kutatása szerint erős kormánypárti győzelem várható az európai parlamenti választásokon.

A Századvég friss pártpreferencia-vizsgálata alapján azt írta: az európai parlamenti választásokhoz közeledve tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, míg az ellenzék nem tudott számottevően javítani helyzetén.

Ha most vasárnap lennének a választások, a teljes népesség 36 százaléka adná a voksát a kormánypártokra. Úgy értékeltek: az ellenzéki erők marginalizálódását mutatja, hogy

  • a Jobbik támogatottsága mindössze 9 százalék,
  • az MSZP-Párbeszéd bázisa 7 százalék.
  • A DK-ra 5 százalék szavazna.
  • Az LMP és a Momentum Mozgalom jelenleg 3 százalékon áll,
  • a Mi Hazánk Mozgalomra 1 százalék,
  • egyéb politikai pártokra pedig 2 százalék szavazna,

míg a bizonytalanok aránya 34 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 54 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 10 százalék. A Demokratikus Koalíciót a biztos szavazó pártválasztók 9 százaléka, az LMP-t és a Momentum Mozgalmat 4 százaléka támogatja. A Mi Hazánk Mozgalom ebben a közegben 2 százalékon, míg egyéb pártok 3 százalékon állnak.

Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Lépett az osztrák rendőrség
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×