eur:
392.72
usd:
362.86
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport követte el a húsvétvasárnapi támadásokat - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Európának olyan új vezetőkre van szüksége, akik megvédik az európai emberek érdekeit. Ukrajnában Volodimir Zelenszkij nyerte az elnökválasztást.

Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport követte el a húsvétvasárnapi terrortámadásokat - közölte az ázsiai szigetország kormánya. A hét öngyilkos merénylő egy időben robbantotta fel magát három katolikus templomban és három luxusszállóban. A hatóságok gyanúja szerint az elkövetők mögött egy nemzetközi terrorista szervezet állhat. A rendőrség eddig 24 embert vett őrizetbe a támadássorozattal összefüggésben. A 290 halálos áldozat között 39 külföldi állampolgár van. A rendőrség hétfőn 87 újabb robbanószerkezetet talált Srí Lanka fővárosában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Európának olyan új vezetőkre van szüksége, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek azokat megvédeni. Szijjártó Péter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére reagált. Jean-Claude Juncker egy német lapinterjúban azt ígérte, hogy az európai parlamenti választási kampányban személyesen is fellép az uniót vagy az Európai Bizottságot érintő alaptalan híresztelésekkel szemben. Ezek között említette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő szerint őt terheli a felelősség a Brexitért.

Kazahsztánban, majd Kínában tárgyal a héten a magyar kormányfő. Orbán Viktor kedden a kazah fővárosban, Nurszultánban megbeszélést folytat az államfővel és a miniszterelnökkel, majd csütörtökön Pekingben a kínai miniszterelnökkel tárgyal, pénteken pedig részt vesz az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon.

Minimálisra csökkent az újonnan érkező külföldi uniós munkaerő Nagy-Britanniába a Brexit-népszavazás óta. A londoni munkaügyi minisztérium foglalkoztatási államtitkára elmondta: a brit munkavállalói állomány a népszavazás óta több mint egymillióval bővült, de a többi uniós tagországból érkezők száma nem érte el a 35 ezer főt. Leginkább a közép- és kelet-európai tagországok állampolgárai távoztak az Egyesült Királyságból.

Ukrajnában Volodimir Zelenszkij nyerte az elnökválasztást a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján. A második fordulóban a humorista-producer jelölt vezet 73,1 százalékkal. Petro Porosenko hivatalban lévő államfő elismerte vereségét.

A várakozásoknak megfelelően egyik jelölt sem tudta megszerezni a voksok több mint felét az észak-macedóniai elnökválasztás első fordulójában. Szinte ugyanannyi szavazattal jutott a május 5-i második fordulóba a kormányzó Szociáldemokrata Szövetség, illetve a legnagyobb ellenzéki párt jelöltje.

Lapértesülés szerint csütörtökön, Vlagyivosztokban találkozik egymással az orosz elnök és az észak-koreai vezető. Az Izvesztyija című napilap kormány közeli források alapján azt írta, hogy Vlagyimir Putyin útban egy pekingi fórumra tesz kitérőt a kelet-oroszországi városba és ott folytat majd megbeszélést Kim Dzsong Unnal.

A moszkvai parlamentben megszakadt a webkapcsolat az internet stabil működtetéséről szóló törvénytervezet szavazása előtt. A felsőház által nagy többséggel elfogadott jogszabály arról rendelkezik, hogy az orosz internet stabilan és önállóan működhessen, ha egy esetleges kibertámadás miatt lekapcsolják a világhálóról.

Megvonja a szankciók alóli mentességet az iráni kőolajat importáló 8 országtól az amerikai kormány. Kína, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország május 2-ig vásárolhat Teherántól, utána viszont Washington már nem nézi ezt el. A Fehér Ház a döntés céljának nevezte, hogy nullára csökkenjen Irán olajexportja, ami a perzsa állam alapvető bevételi forrása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×