eur:
387.67
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Fiatalok a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2017. augusztus 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárkaár Boglárka

Lesújtó adatok a magyar tinédzserekről - így javulhat a helyzet

Szükség van az iskolai keretek között végzett egészségfejlesztésre, hiszen a család mellett az iskola van a legnagyobb hatással a gyerekekre - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kiemelte, az egészséges életmódra történő nevelést már iskoláskorban el kell kezdeni, hiszen csak folyamatos ismeretbővítéssel válhatnak a gyerekek egészséges felnőtté.

Kitért arra, hogy a magyar gazdaság fejlettségéhez képest a lakosság egészségi mutatói rosszak, az európai uniós átlag alattiak.

A születéskor várható élettartam nőtt az elmúlt időszakban, azonban az egészségben megélt évek száma a kívánatostól elmarad

- tette hozzá.

Úgy vélte, a 7-18 éves korosztálynak olyan formában kell átadni az egészséges életre nevelést felölelő tudásanyagot, amely számukra befogadható, és későbbi életükben hasznosítható.

Müller Cecília hozzátette: a magyar lakosság nem túl jó egészségi mutatói az egészségmagatartással függnek össze, ezért kell mindent megtenni az egészségkultúra fejlesztéséért.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében futó Iskolai egészségfejlesztés az egészségügyben elnevezésű projektben a 7-18 évesek számára az egészségmagatartással összefüggő, koherens tanyagokat és kapcsolódó módszertanokat dolgoztak ki.

Oroszi Beatrix, a projekt szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy nem könnyű egy mai fiatalnak egészségesnek maradni. Az Eurostat egy 2015-ös kutatása szerint Magyarországon

  • a 15-19 éves fiatalok ötöde már túlsúlyos vagy elhízott,
  • több mint negyven százalékuk kipróbálta a dohányzást,
  • 80 százalékuk ivott már alkoholt,
  • és 18 éves korukra a magyar fiatalok 40 százaléka arról számolt be, hogy volt már részeg.

A szakember szerint nagy szükség van a fiatalok támogatására, hogy jó döntéseket hozzanak egészségükkel kapcsolatban, és egy saját kutatás szerint igénye is van a gyerekeknek az egészségről, az egészséges életmódról beszélgetni.

Simich Rita munkacsoportvezető elmondta, a pedagógusoknak szóló tananyagcsomagokat, óravázlatokat, oktatási segédanyagokat tartalmaz, amelyek tanórai keretek között illeszkednek a Nemzeti Alaptantervhez.

A szakember elmondta, a modellprogram idén februárban indult és a tanév végéig tart, és minden évfolyamra 18 óra jut. A témakörökben vannak hagyományosnak számító elemek, mint a mozgás, a táplálkozás, az egészséges környezetet, új elemként került tananyagba a digitális világ, a társas kapcsolatok, a káros szenvedélyek vagy az egészségügyi szolgáltatások témái.

A programban 165 intézmény és 350 szakember vesz részt, és ha kell a programot átalakítják, de 2019 szeptemberében már minden iskola számára elérhető lesz az egészségfejlesztés iskolai szakmai anyaga.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×