eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az Országgyűlés plenáris ülése 2018. november 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kampányhangulatban zárult az Országgyűlés utolsó ülése

Kedden délután véget ért az Országgyűlés utolsó ülése a május 26-i európai parlamenti választás előtt. Az utolsó időszakban mindenki

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető az EP-választás apropóján kifejezte reményét, hogy az változást hoz az unió migrációs politikájában, mert az gerjeszti a terrorizmust. "Nem helyénvaló a kvóta, nem helyénvaló a migránskártya, nem helyénvaló a bevándorlás legalizálása melletti heti állásfoglalás a döntéshozók részéről. Ezért mi változást szeretnénk. Azt is gondoljuk, hogy az Európai Egyesült Államokban az ezekbe az ügyekbe való beleszólásunk, a döntési kompetenciánk csökkenne, ezért is utasítjuk el".

A Jobbik parlamenti frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy a kormány a Fidesz néppárti felfüggesztése miatt elvesztette az érdekérvényesítő képességét az Európai Parlamentben, megismételte azt az ellenzéki vádat, hogy a kormány 86 ezer migránst telepített be az országba, szót emelt a túlóratörvény ellen, valamint ígéretet tett a korrupció felszámolására, illetve a kohéziós alapok megreformálására. "Mi most ezt képviseljük és a következő öt évben az Európai Parlamentben is ezt fogjuk képviselni."

A szocialisták pártelnöke és frakcióvezetője is kampányolt. Tóth Bertalan szerint az Orbán-kormány nyíltan szembemegy az Európai Unió értékeivel.

"Mi történik majd akkor, ha érvénybe lép az a rendelkezés, amely szerint jogállami kritériumokhoz kötik az uniós támogatásokat, és a Magyarországra irányuló támogatásokat felfüggesztik?"

- tette fel a kérdést.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, ogy a magyarok május 26-án Oroszország és Magyarország között választhatnak, majd összezördült Kövér László házelnökkel. "Önök két forintért az anyjukat is eladják" - állította Szabó Tímea, akit a házelnök rendre utasított: "Képviselőasszony, szégyellje magát és válogassa meg a szavait - a Parlamentben van és nem egy kocsmában!"

A Demokratikus Koalíció az utolsó parlamenti héten a párt kampánytémáit, az Európai Egyesült Államok megalapítását, valamint az európai családi pótlék, minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az ezeket finanszírozó multiadó bevezetését népeszerűsítette. Gyurcsány Ferencet, a DK elnöke és frakcióvezetője azt mondta:

"nem állítom, hogy a magyar kormányfő ki akarja veztni az országot az Európai Unióból, de hogy szándékától függetlenül ennek a játéknak ez lehet a vége - brexit után hívjuk huxitnak -, abban majdnem biztos vagyok".

Az LMP-s Demeter Márta is az EP-választásról beszélt. Mi a multik Európája helyett az emberek Európáját építjük, és a szennyező fizet elvét követjük - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Hozzátette, hogy az európai minimálbér bevezetéséért ők is harcolni fognak, illetve szeretnének egy közös európai klímatervet és felmondanák a Paks 2-t. "Nulla százalék atom, száz százalék megújuló energia - ez a jövő. A jövő zöld lesz vagy nem lesz" - jelentette ki.

A magyar országgyűlés most szünetre vonul. A képviselők a következő heteken a Ház falain kívül is az európai parlamenti választásra koncentrálnak. A parlament legközelebb május 27-én, hétfőn ül össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×