eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Megérkeztek Magyarországra a szuperhímek

Megérkezett az első fecske Derecskére. Műfecskefészkekkel nagyban segítheti a magyarországi fecskeállomány megerősödését a lakosság, hiszen az elmúlt évtizedben megfeleződött a fecskék száma, 330-360 ezer pár madárral kevesebb költ Magyarországon, mint korábban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A legkorábban érkező fecskék az úgynevezett szuperhímek, a legjobb fizikai állapotú, legerősebb madarak – tájékoztatott Orbán Zoltán, hozzátéve: ha egy költözőmadár úgy érzi, a kelleténél korábban érkezett meg, útközben megállhat, sőt vissza is fordulhat, amíg nem teljesülnek a megfelelő időjárási viszonyok.

2005 és 2010 között a magyar fecskeállomány több mint fele eltűnt. Azóta - részben lakossági segítséggel – sikerült megállítani a csökkenő tendenciát, azonban visszafordítani nem tudták – hangsúlyozta a szóvivő.

Továbbra is hiányzik a hazai állomány legalább fele, ez körülbelül 330-360 ezer párt jelent. Figyelembe véve a meg nem születő fiókákat, akkor minimum 1,5-2 millió fecske hiányzik Magyarországról.

Orbán Zoltán kiemelte: minden fecske legalább egy kilogramm rovart eszik meg itt tartózkodása során, tehát a fenti hiánnyal 1,5-2 millió kilogramm, vagyis 1,5-2 ezer tonna rovar "itt marad a nyakunkon", a klímaváltozás egyik hatásaként pedig egyre több kártevő és betegséget terjesztő ízeltlábú érkezik hazánkba. Vagyis az olyan "biológiai fegyverek", mint a fecskék - vagy akár a denevérek - már nem jelentenek védettséget.

Az állománycsökkenés megállításának egyik eszköze a műfészkek telepítése volt (a kevés eső miatt ugyanis gyakran nincs sár, amiből a fecskék fészket tudnának építeni). A tapasztalatok szerint ezeket a műfészkeket természetes, használt fészkek mellé érdemes tenni, mert akkor az ott költő állatok számát meg lehet duplázni vagy triplázni.

A lakosság fecskevédelmi törekvéseit azzal segíti az egyesület, hogy gyártat olyan égetett kerámia anyagú műfészkeket, amelyeket be tudnak tenni az eresz alá. Emellett az mme.hu-n közzétettek egy ismertető anyagot arról, miként lehet otthoni körülmények között megfelelő és tartós fecskefészket készíteni.

Orbán Zoltán kiemelte:

az emberek és a fecskék közti legfőbb konfliktust, az ürülék kérdését a fészkek alá kihelyezett fecskepelenka oldhatja meg.

Ez egy fa vagy fém lap, ami felfogja az ürüléket, és így a madarak nem szennyezik az ablakot, a házfalat, a járdát vagy az alsó lakókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×