eur:
392.4
usd:
362.46
bux:
72058.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Óriási gondban a Föld vízkészlete

Ma van a víz világnapja, amelynek idei nemzetközi jelmondata: Vizet mindenkinek! Áder János köztársasági elnök előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2050-re a Föld lakosságának a fele súlyosan vízhiányos területen fog élni.

Egyre kevésbé magától értetődő az, hogy minden ember hozzáférhet megfelelő minőségű ivóvízhez, jelenleg a Föld lakóink egyötöde él vízhiányos területen – hívják fel a figyelmet a víz világnapján a szakemberek.

A problémáról a köztársasági elnök is beszélt egy kaposvári előadáson.

„Ha ilyen tempóban fogyasztjuk a vizet, 2050-re a Föld akkori lakosságának a fele súlyosan vízhiányos területen fog élni”

- mondta Áder János.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy bolygónk vízkészletének igen kis része ivóvíz, hiszen 97,5 százaléka sós, tehát mindössze 2,5 százaléka édesvíz, ennek azonban 70 százaléka fagyott állapotban van, a folyékony víz 90 százaléka a felszín alatt található, tehát az hozzáférhető ivóvíz a Földön találhatónak csupán 0,007 százaléka.

Ez az arány ráadásul egyre csökken.

A vizes élőhelyek Magyarországon is nagy mértékben visszaszorulnak

– hangsúlyozta Verő György, a WWF Élő Folyók programjának vezetője. A folyószabályozások és a mocsaras vidékek lecsapolása jelentősen visszaszorította ezeket az élőhelyeket, amelyeknek több mint 90 százaléka eltűnt Magyarországon - tette hozzá.

Problémát jelent az is, hogy a hazai vízhálózatokat sok felesleges szeméttel szennyezik

– erről már Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára beszélt. A lefolyóba és a WC-be juttatott anyagokat és tárgyakat nem feltétlenül tudják kiszűrni, így azok visszakerülnek természetes vizeinkbe.

A víz világnapja alkalmából Magyarország több településén pályázatotkat hirdettek, vagy rendeznek különböző nyílt napokat, és egyéb programokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×