eur:
392.53
usd:
362.46
bux:
72135.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ahmed H. megbilincselt kezei az ellene folyó per megismételt elsőfokú eljárásán a Szegedi Törvényszéken 2018. március 14-én. A szír férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.
Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Tovább marad Magyarországon Ahmed H.

Nem tudtak úti okmányokat szerezni és két ország is elutasította a férfi befogadását.

Május 18-ig meghosszabbították Ahmed H. nyírbátori idegenrendészeti őrizetét, írta meg a Magyar Hírlap. A terrorcselekmény miatt elítélt férfit január végén kiutasították az országból, miután letöltötte az ötéves börtönbüntetésének kétharmadát, és megkezdődött az úti okmányok beszerzése, de ez a mai napig nem fejeződött be, mivel sem Ciprus, sem Németország nem fogadta be a kérelmet. A kiutasítás végrehajtását a hatóság ezért felfüggesztette.

A férfi korábban Cipruson élt családjával, ezért a magyar hatóságok a Ciprusi Köztársaságba rendelték el kitoloncolását, azonban Ciprus nem fogadta be. Mivel Ahmed H. eredeti úti célja Németország volt, az eljárás során megkeresték Németországot is – tekintettel arra is, hogy családja időközben oda költözött –, azonban a férfi átvételéhez, érvényes beutazási engedélyek hiányában, a németek sem járultak hozzá.

A szír Ahmed H. 2015-ben a röszkei határátkelőnél próbált bejutni Magyarországra és eközben kővel dobálta a magyar rendőröket. Ezért terrorizmus vádjával a bíróság jogerősen öt év fegyházra ítélte és tíz évre kiutasította az országból. Úti okmányainak elkészültét idegenrendészeti őrizetben várta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×