eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjának elnöke sajtónyilatkozatot tesz az Országházban 2018. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiderült, mikor lesz az Orbán-Weber találkozó

Budapesten fogadja a kormányfő az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét, a találkozó nem lesz sajtónyilvános.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjét, és EP-választási csúcsjelöltjét Budapesten - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, hogy megbeszélést kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.

Havasi Bertalan elmondta:

a keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást.

Manfered Weber a találkozót a Welt am Sonntag című német lapnak azt mondta, a személyes találkozón

"világossá akarja tenni Orbán Viktor számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik".

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a lapnak nyilatkozva hozzátette: a vonatkozó állításokkal ellentétben "nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó vagy a migrációs politikáról, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t".

Manfred Weber egy, a Bild című német lapban még múlt kedden ismertetett interjúban beszélt arról, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

  1. Orbán Viktor "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát".
  2. Bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  3. Biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

A Die Welt szombati beszámolója szerint ugyanakkor Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, és ebben a nem nyilvános dokumentumban állítólag már másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban. A CEU-val kapcsolatban "egyáltalán nincs szó" amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről - írta a német napilap.

Értesülése szerint az EPP elnökének írt levélben bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktorról, hogy elismerje, ártott az EPP-nek.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×