eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Megfeneklett, román felségjelzésű, Jess nevű teherhajó a Dunán, az esztergomi Helemba-sziget és Szob között 2019. január 30-án. A hajó január 17-én futott zátonyra.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szabadítóakció az esztergomi homokzátony fogságából

Másfél hónapnyi veszteglés után kiszabadult dunai fogságából Jess, a román felségjelzésű hajó. 

Sikerrel zárult hétfőn a Jess nevű teherhajó mentési akciója, amely január 17-én futott zátonyra a Dunán - írja a kemma.hu. A román felségjelzésű vízi jármű minden bizonnyal kommunikációs problémák miatt akadhatott fent a Kopasz-szigeten. A Jess Gönyűről tartott Baja felé, amikor vele szemben egy uszály közlekedett. Az egyik hajó kapitánya angolul, míg a másik németül beszélt, így a nyelvi különbségek miatt nem sikerült megérteniük egymást. A román hajó kapitánya ekkor jobbra fordította a járművet, amely végül fennakadt a homokzátonyon.

Az eset után a hajó tulajdonosa hazautaztatta a legénységet, egy matróz azonban folyamatosan a fedélzeten tartózkodott. Az elmúlt hetekben a vízi rendőrök mellett több önkéntes is meglátogatta a matrózt és élelmet vitt neki, valamint turistalátványosság is lett az elakadt hajóból.

A szakemberek úgy becsülték, hogy 310-320 centiméteres vízállás szükséges a hajó biztonságos megmozdításához, és most, hogy megemelkedett vízszint, egy tolóhajó hétfő délután sikeresen lehúzta a Jesst a zátonyról.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×