eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tizenegy évnyi munkát bízott a nemzetgazdaság irányítóira Orbán Viktor

Az osztrák életszínvonal és gazdasági fejlettség 80-100 százalékát kell elérnie Magyarországnak 2030-ra Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki négy pillérre helyezte az ezzel kapcsolatos tervezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján szerdán. Orbán Viktor beszédét alább teljes terjedelmében meg is hallgathatják.

Február eleji évértékelője után újabb nagy bejelentéseket tett Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évadnyitó rendezvényén, ahol a kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, illetve házigazdaként Parragh László MKIK-elnök is felszólalt.

A kormányfő az ország elé az ausztriai életszínvonal és gazdasági fejlettségi szint 80-100 százalékának elérését tűzte ki célként 2030-ra, a feladatokat Orbán Viktor négy területre osztotta:

  1. demográfiai fordulat végrehajtása
  2. a gazdasági növekedés megerősítése
  3. a szakképzés átalakítása
  4. kifektetési stratégia

A demográfiai fordulat vezetésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma családi- és ifjúságügyekért felelős államtitkárát, a családvédelmi akcióterv gazdáját, Novák Katalint bízta meg. A népesedéspolitikában kitűzött részcél, hogy

évente 110 ezer gyermek szülessen Magyarországon

(a jelenlegi 1,5-ös születési rátának 2,1-re kell emelkednie), mert mint Orbán Viktor aláhúzta, az ország egy 10 milliós lélekszámú közösség maradhat hosszabb távon, ahol a munkaerő-piaci helyzetet nem a bevándorlás, hanem a népesedéspolitika segítségével oldják meg, külföldi munkaerőt legfeljebb ideiglenesen és a környező országokból lehetséges idehívni, és csak a hiányszakmákban.

A 4 százalék fölötti gazdasági növekedés fenntartásáért Varga Mihály pénzügyminiszter felel. Orbán Viktor hangsúlyozta,

a kívánt fejlettségi szint eléréséhez folyamatosan 2 százalék körüli előnyre van szükség Ausztriával és Németországgal szemben.

A szakképzés innovációalapú átszervezését Palkovics László innovációs és technológiai miniszterre bízta a kormányfő.

A kifektetési stratégiáról szólva elmondta,

számos multinacionális vállalat rengeteg hasznot visz ki az országból, ezért ideje, hogy a távozó profit arányában "döntetlenre hozzuk a meccset",

vagyis a magyar vállalkozások annyira megerősödnének, hogy ugyanebben az értékben külföldről hozzanak haza hasznot. Ennek részletein a Magyar Nemzeti Bank dolgozik - Matolcsy György már be is jelentett egy 330 pontos programot, ami ezt is érinti.

A kormányfő szerint a négy lábon álló, 2030-ig érő vízió és tervezés alapján Magyarország az Európai Unió azon öt országa közé kerülhet, ahol a legjobb élni és dolgozni és a gazdaság a legversenyképesebb, olyan országgá válhat, ahol a népesedési hanyatlás megáll és 5 millió ember dolgozik (ebben a cseheket kell utolérni, akiknél 2,6 százalékos a munkanélküliségi ráta), a Kárpát-medence mint gazdasági térség újraépül, az ország pedig része egy Észak-Olaszországtól Lengyelországig tartó új gazdasági térségnek.

"Ha nem tekerjük, eldől a bicikli" - fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédét alább teljes terjedelmében meghallgathatják.

A témával foglalkozik az InfoRádió Aréna című műsora csütörtök este 6 órától.

Vendégek: Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke és Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×