eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Dejan Zidan, a szlovén nemzetgyűlés elnöke a lendvai városháza előtt tartott sajtótájékoztatójukra érkezik 2019. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Határ menti tárgyalásokat folytatott Kövér László Dejan Zidannal

A magyar és a szlovén házelnök a Rába-vidék környékének közös fejlesztéséről tárgyalt.

Az anyanyelv megtartása, a nemzetiségi kultúra értékeinek megőrzése mellett a határ menti térségek gazdaságának megerősítése is a nemzetiségek megmaradását szolgálják - hangoztatta csütörtökön Felsőszölnökön Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kollégája Dejan Zidan a szlovén nemzetgyűlés elnökének társaságában látogatott el a Rába-vidék központjába.

Kövér László elmondta: találkozójuk a szlovéniai Mura-vidéki Lendván kezdődött, ahol első sorban a múlt kérdéseinek feldolgozását, valamint jövőbeni kulturális együttműködés kérdéseit vitatták meg. Az eszmecsere második felében, a magyarországi szlovének által lakott Rába-vidéken pedig a helyi gazdaság fejlesztésével kapcsolatos elképzelések kerültek a nemzetiségi közösség vezetőivel folytatott megbeszélés fókuszába.

Úgy fogalmazott: a Rába-vidék fejlesztéséről szóló tervek már elkészültek, és hamarosan a kormány asztalára kerülnek.

Az anyanyelv megtartásán túl egy nemzeti kisebbség megmaradását az is szolgálhatja, ha az anyanyelv használata egy határ menti térségben a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkülésével, helyi vállalkozók révén "gazdasági faktorrá" is válik - hangzott el.

A magyar politikus hozzátette: az államok és kormányok feladata, hogy akár a jogi szabályozással, akár az infrastruktúra fejlesztésével segítsék a helyi gazdaság fejlődését, hozzájárulva a térség népességmegtartó képességének növeléséhez.

Az Országgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elismerően szólt arról az összefogásról és aktivitásról amit a Magyarországon élő tizenhárom nemzetség közül - viszonylag alacsony lélekszámukhoz képest - a szlovén nemzetiségi tagjai tanúsítanak.

Dejan Zidan szlovén házelnök úgy fogalmazott: az Országos Szlovén Önkormányzat és a térségi fejlesztési ügynökség együttműködésének köszönhetően olyan mintaprojektet sikerült kidolgozni, amely a határ mindkét oldalán hasznosítható elemeket tartalmaz és amelynek megvalósítása valóban erősíteni fogja a Rába-vidék és a Mura-vidék gazdaságát is.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×