eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Filippo Venezia

Vasszigorral ellenőrzik a kirándulóbuszokat Magyarországon

Kirándulóbuszokat ellenőriz február 18-tól a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága. Pest megye kormánymegbízottja, Tarnai Richárd az InfoRádiónak elmondta, a buszok közlekedésbiztonsági megfelelőségét, valamint a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírások betartását vizsgálják.

A két évvel ezelőtti veronai buszos tragédia ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen autóbuszok, illetve milyen egészségi állapotban lévő sofőrök vannak az utakon. Ennek kapcsán történt szakértők bevonásával egy konzultáció, ami után szabálymódosítások születtek - tudta meg az InfoRádió Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottól.

"Ezek után szigorúbb szabályozás született, ennek része, hogy

este 11 és reggel 4 óra között nem közlekedhetnek a buszok,

csak egészen kivételes, vis maior helyzetekben. Külön szakorvosi igazolás kell minden egyes buszsofőrnek arról, hogy nem rendelkezik alvászavarral. Ezeken kívül a pihenőidőt biztosítani kell, ezt azonban nem lehet a buszon tölteni - 4 és fél óránként 15 percet" - sorolta Tarnai Richárd.

Hozzátette, 13 évesnél nem lehet öregebb a busz, illetve a digitális menetíró berendezés is alapkövetelmény már a járműveken.

Ha valamely feltételnek nem felel meg a busz, - akár 600 ezer forint értékű - bírságot szabnak ki; 2018-ban 287 közúti ellenőrzésen 53 esetben tártak fel szabálysértést.

Ha kiderül, hogy valamely szabálysértésért a buszvezető felelős, a busz miatti bírság 20 százalékáig a sofőr is megbüntethető.

Február 18-tól egy héten át nagy ellenőrzési hullám várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×