eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b) szívtranszplantációs műtétet végez a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ezen a napon egy sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Több magyar rekord is született tavaly a szervátültetéseknél

Tavaly több mint 500 szervátültetés történt Magyarországon, miközben jelenleg mintegy ezer ember vár valamilyen új szervre - derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája évértékelőjéből.

Magyarországon tavaly 168 elhunyt donorból összesen 505 donorszervet távolítottak el, és további 45 élő donor veséjét ültették át – tájékoztatott Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának vezetője.

Az év során 119 donorszerv érkezett külföldi donorokból az országba.

Összesen 335 veseátültetés volt, 80 májátültetés, 62 szívátültetés - utóbbiból soha nem hajtottak még végre egy év alatt ilyen sokat.

Soha nem volt még ilyen sok tüdőátültetés, tavaly 23 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a Semmelweis Egyetem orvosai az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikán. További öt kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés történt még az országban.

Az országban jelenleg ezren várnak új szervre – tette hozzá Mihály Sándor. Egy elhunyt donor veséjére 3-3,5 évet kell várakozni. Ez soknak tűnhet, de uniós összehasonlításban nem állunk rossz helyen. Németországban például több mint 7 évet kell várni egy hasonló beavatkozásra. A többi szerv esetében életmentő szervátültetésekről van szó, ott a várakozási idő egy éven belüli - mondta Mihály Sándor.

Az OVSZ igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon mindenki donornak tekintendő, hacsak nem nyilatkozik ennek ellenkezőjéről írásban.

"Ha agyhalált állapítanak meg és felmerül a donáció lehetősége, akkor kötelező meggyőződni arról, hogy az elhunyt az életében nem tett a szervdonáció elleni írott nyilatkozatot.

A kezelőorvosnak az a feladata, hogy tájékoztatást adjon a donációról és arról, hogy nem találtak az elhunytnál tiltakozó nyilatkozatot" - ismertette a szakember.

A szervátültetések szervezését Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának egyik irodája végzi. Ez a szervezet tartja a kapcsolatot az Eurotransplanttal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×