eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Új rendszer segítheti a megújult sürgősségik munkáját

Az úgynevezett triázs-nővérek és a kórházi diszpécserek folyamatosan tájékoztatják a betegeket és felmérik az állapotukat az egri Markhot Ferenc Oktatókórház sürgősségi osztályán. Ez a folyamatos kapcsolattartás a beteggel és a jól működő számítástechnikai háttér egy betegpanaszok nélkül működő sürgősségi osztályt eredményez – mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A sürgősségi osztályokon a bejelentkezés után azonnal megkezdődik az osztályozó munka, és perceken belül lezajlik – ígérte Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: a triázsrendszer alapján 5 kategóriába sorolják a betegeket, az egyes a legsürgősebb.

Január eleje óta jogszabályi elvárás, hogy az közegészségügy mind az 59 sürgősségi osztályán működjön az új szisztéma. Az államtitkár kiemelte:

egyes kórházak már évek óta így végzik a munkájukat, mások most tértek át a triázsrendszerre.

Horváth Ildikó ellátogatott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályára, ahol megbizonyosodott arról, hogy zökkenőmentesen történik a betegellátás. Az intézmény azok közé tartozik, akik már korábban is a betegek osztályozása után kezdték meg az ellátást. „Nagyon jó volt látni, ahogy együttműködik a sürgősségi osztály csapata, és amilyen jól megszervezték azt az informatikai támogatást, ami segíti, hogy a beteg megismerje a saját sürgősségi besorolását, triázsosztályozását” – fogalmazott, hozzátéve: a megkapott dokumentumon a várható várakozási idő is szerepel.

A kórház dolgozói arról tájékoztatták az államtitkárt, hogy

a rendszer bevezetése óta nem volt betegpanasz, illetve a munkatársak is nyugodtabban dolgoznak.

A diszpécserek folyamatosan tájékoztatják, segítik a betegeket, ha kérdéssel fordulnak hozzájuk. Ha pedig a várakozási idő alatt újabb, sürgősebb ellátásra szoruló beteg érkezik, újra megvizsgálják az illetőt, hogy állapota lehetővé teszi-e a további várakozást.

Horváth Ildikó szerint az egri kórház összehasonlítható a budapesti, hasonló méretű (24 óra alatt 110-130 fő) sürgősségi osztályokéval, ez a rendszer azokon a helyeken is jól működhet. A Honvédkórház sürgősségije bár jóval nagyobb, itt is segíthet a betegek osztályozása a betegek várakozási idejének nyomon követésében.

Új rendszer segítheti a továbblépést

A már működő, a betegek egészségügyi adatait digitális formában tároló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztéséhez szorosan kapcsolódik egy másik rendszer kifejlesztése. Az államtitkár erről elmondta: a sürgősségi osztályok működésébe nyújt majd betekintést és az ellátás számára is támaszt nyújhat, a triázs-rendszer működését segítheti a hamarosan elkészülő új fejlesztés.

A triázs-rendszerről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt januárban az InfoRádió Aréna című műsorában. A teljes beszélgetést az alábbi videókban tekinthetik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×