eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca új államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón 2018. május 28-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós: a hosszú várakozási idővel van probléma

A sürgősségi ellátás a magyar egészségügy egyik kritikus pontja, mégpedig a várakozás miatt – nyilatkozta az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában. A legsúlyosabb és a legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményeit fejleszteni kell – vélekedett Kásler Miklós.

Nem az ellátás színvonalával van a probléma a sürgősségi ellátásban, hanem hogy nagyon hosszú a várakozási idő, sokszor akár 6-8-9 órát kell várni az ellátásra – mondta az emberi erőforrások minisztere. A sok ok közül Kásler Miklós kiemelte: sok olyan beteg jelentkezik ezeken az osztályokon, akiket nem ott kéne ellátni. Ezért szeretnének létrehozni a sürgősségi kórházakban akkutellátó egységeket, mely ellátja ezeket a pácienseket.

A tárcavezető hangsúlyozta: felkészült emberek döntik majd el, hogy melyik beteget hova kell küldeni. Az elbírálást az úgynevezett triázs rendszer alapján végezik majd, vagyis

a betegség súlyosságának megfelelően irányítják tovább a kórházba érkezőket.

A végleges ellátóhelyen pedig diszpécser segít a betegeknek mindenben, ami nem orvosi feladathoz kötött. A miniszter hozzátette: Magyarországon így egységes, magas színvonalú rendszer alakul majd ki, ami jövő év január elején indul majd.

Mivel a legsúlyosabb és legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményei nagyrészben Budapesten és a központi régióban vannak, a fejlesztését be kell építeni az Egészséges Budapest programba – hangsúlyozta a miniszter. Kásler Miklós hozzátette:

e mellett a budapesti sürgősségi ellátórendszernek is meg kell teremteni azt a hátteret, amelyek magas színvonalú ellátást biztosítanak.

Mint mondta: ezt a célt szolgálja a dél-pesti és dél-budai centrumok építése, valamint a Honvédkórház, illetve a János Kórház felújítása és sürgősségi ellátásának kialakítása.

A miniszter emlékeztetett: eddig a vidéki egésszségügy inézményeket fejlesztették, több mint 500 milliárd forintból, a központi régióban most olyan fejlesztések indulnak meg 700 milliárd forintból, ami soha nem volt Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×