eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Elmondta a miniszteri biztos, milyen lesz a három új szuperkórház - lapszemle

Cserháti Péter a Magyar Időknek beszélt az egyelőre még csak tervkoncepciók szintjén létező intézményekről. A Portfolio ír arról, hogy veszteségei miatt ultimátumot kapott a tulajdonostól a Bentley autógyár, a Népszava pedig a receptírásról szóló jogszabály változása óta tapasztaltakat elemzik.

A Népszava arról ír, hogy nem jutott el minden orvoshoz a receptfelírásról szóló jogszabály január 1-jei módosítása. Az orvos továbbra is köteles felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, ám az elektronikusan felírt szereket csupán a beteg válthatja ki a patikákban. A lap szerint idén már több alkalommal előfordult, hogy a hozzátartozók emiatt nem tudták kiváltani a szükséges gyógyszereket. A jogalkotónak eddig nem sikerült tisztáznia, hogy egy családtag milyen igazolással vehetné át a készítményeket.

A Magyar Időknek Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa adott interjút, aki megerősítette: tágas, barátságos, világos belső terek, egy- és kétágyas kórtermek, a jelenleginél sokkal jobb munkakörülmények jellemzik majd a három leendő budapesti szuperkórházat. A három intézményre ugyanakkor jelenleg még csak tervkoncepciók léteznek, így a pontos költségek is csak a tervdokumentáció birtokában lesznek megállapíthatók.

A Portfolio arról ír, hogy ultimátumot kapott a Bentley autógyár, amelynek veszteségei miatt a tulajdonos Volkswagen csoport felügyelőbizottságában kezd elfogyni a türelem. A konszern azt szeretné, ha a leányvállalat legkésőbb két éven belül ismét nyereséget termelne. Tavaly az első háromnegyed évben a Bentley 137 millió euród veszteséget könyvelhetett el.

A Népszava cikke szerint bár január elsejével valóban csökkent a tartós tejek bolti áfája, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ez átmeneti csökkenés lehet. A lap példaként a sertéshús 2016-os áfacsökkentését említi, amely után csökkent ugyan a hús ára, ám az alapanyagok drágulása még abban az évben visszahúzta az árakat az eredeti szintre. A tej esetében a takarmány, az ipari áram, a gázolaj és a bérköltségek növelése is befolyásoló tényező lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×