eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráció résztvevői a Margit hídon 2018. december 16-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Rendkívüli parlamenti üléssel és tüntetésekkel indul a január

Biztosra vehető, hogy határozatképtelen lesz az Országgyűlés idei első, rendkívüli ülése. Tüntetéssorozat szerveződik több vidéki nagyvárosban, valamint Budapesten, és kiderült, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség már nem csak a túlóraszabályok módosítása miatt készül tiltakozó akciókra.

Az ellenzék kezdeményezésére január 3-án ül össze az Országgyűlés, hogy a túlóraszabályok módosítását is elfogadó idei utolsó ülésén, valamint a közmédia épülete előtti tüntetésen történtekről tárgyaljanak. Az ellenzék két határozati javaslatot tárgyalna, amelyek kimondanák, hogy jogellenesen vezették a Ház botrányosra sikeredett december 12-i ülését (amelyen elfogadták egyebek között a túlóraszabályok módosítását, valamint a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt is), továbbá azt is, hogy december 16-án és 17-én megsértették a képviselők mentelmi jogát az MTVA székházánál.

A rendkívüli ülés összehívásáról döntő házbizottsági ülés után Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője még arról beszélt, hogy a fideszes Balla György tájékoztatása szerint a kormánypártok várhatóan részt vesznek majd a rendkívüli ülésen, amely így határozatképes lehet. Néhány órával később azonban a Fidesz frakciója ezt közleményben cáfolta. Mint írták a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, mert azt az ellenzék képmutató színjátékának tartják.

A heves tiltakozást a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt, maximum 400 órás túlmunkának a lehetősége váltotta ki. A módosítás értelmében januártól a munkaidőkeret tartama – ha ezt objektív, műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják – a kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónap lehet.

Tüntetéssorozattal indul a január

Miután Áder János köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva bejelentette, hogy az érdekképviseleti szövetség országos munkabeszüntetést és blokádokat szervez. A Facebookon megjelent felhívás szerint csütörtöktől szombatig több vidéki nagyvárosban (a január 1-i állás szerint Szegeden, Gödöllőn, Pécsett, Szolnokon, Komlón, Hódmezővásárhelyen és Debrecenben), szombaton pedig Budapesten.

Közben a Magyar Szakszervezeti Szövetség azt is bejelentette, hogy kevesli a minimálbér-emelést, ezért nem írta alá az erről szóló megállapodást. Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után jelentette be, hogy kétéves bérmegállapodást fogadtak el a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői, amely szerint 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azonban az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy azért nem írták alá a megállapodást, mert ők a 8 százalékos emelés helyett legalább 10 százalékosat akarnak. Hozzátette, a minimálbér – Romániát kivéve – a környező uniós országokban magasabb, mint Magyarországon.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség így már nem csak a túlóratörvény, hanem a minimálbér miatt is sztrájkot tervez januárban.

Gulyás Gergely: "szerény képességű, antidemokratilkus"

Gulyás Gergely 2018 utolsó napján a botrányos parlamenti ülésről, a tiltakozásokról és az azokat kiváltó törvénymódosításról is beszélt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, hogy az ellenzék nagy része nem csupán intellektuálisan szerény képességű, hanem a demokrácia alapértékeit sem tiszteli és végtelenül antidemokratikus.

Gulyás Gergely az ATV-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy demokratikus döntéshozatalban az országgyűlési többség fogad el törvényeket, ennek az ellehetetlenítése a képviseleti demokrácia működése elleni támadás. A tárcavezető szerint ez történt a parlament utolsó idei ülésén, az ellenzéki képviselők köztévénél tartott fellépése pedig jogellenes volt. Az MTVA székházánál történtekről szólva Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a képviselők jogállásáról szóló törvény tiltja a közintézmény működésének megzavarását, az ott megjelent képviselők azonban bevallottan a televízió rendes működésnek megzavarását, egy petíció beolvasását szerették volna elérni.

A Miniszterelnökség vezetője az év végi tiltakozásokról szólva úgy fogalmazott,

egy tízmilliós országban nem teljesítmény azt elérni, hogy néhány ezer ember radikalizálódjon és szívből utálja a kormányt.

Szerinte az ellenzék a "kemény magnak politizál", ami kizárja a többségi támogatást. Gulyás Gergely egyaránt lehetségesnek nevezte, hogy a tüntetések januárban, februárban, vagy a májusi EP-választás után érnek véget, de szerinte azok tömegtámogatásra aligha fognak szert tenni.

A tárcavezető hozzátette, a tiltakozók állításával ellentétben nincs "rabszolgatörvény", tehát nem is kell semmit módosítani. A túlóra-szabályozás önkéntességen alapul, ezért a "rabszolgaság" nettó butaság, a törvény csak ürügy volt a tiltakozásokhoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×