Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint célszerű lenne a nagy karácsonyi trakták után a két ünnep között kicsit mértéktartóbbnak lenni, könnyebb ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, sok salátát fogyasztani.
Figyelni kellene a folyadékpótlásra - természetesen nem alkoholról van szó -, ez egyébként mindig szükséges lenne. Érdemes mindenből a könnyebbet fogyasztani a két ünnep között, és ügyelni a mértékletességre, hogy a megterhelt gyomor és bélrendszer kicsit jobb állapotba kerüljön.
Kubinyi Jolán azt tanácsolja, hogy a nagy karácsonyi étkezések után tartsuk be a javallott kalóriamennyiséget, ami felnőtt esetében kb. 2000-2200 kilokalóriát jelent, és ezen a mennyiségen belül érdemes minél változatosabban összeállítani az étrendet, úgy, hogy az zsiradékban és szénhidrátban szegényebb legyen.
A szakember a lencséről elmondta, hogy értékes alapanyaguk, mert magas ugyan a szénhidráttartalma, de viszonylag magas a fehérjetartalma is, és a vitaminok, az ásványi anyagok mellett
nagy a rosttartalma, ami azért fontos, mert rendkívül rostszegényen táplálkozunk.
Az alkoholfogyasztásnál érdemes megemlíteni, hogy az alkoholoknak nagyon magas a kalóriatartalma, de Kubinyi Jolán sokkal lényegesebbnek nevezte, hogy maga az alkoholtartalom az, ami nem kívánatos a szervezetnek. A szakember hangsúlyozta, hogy
ne kínáljuk a gyerekeket az ünnepeken sem alkohollal,
és az idősek alkoholfogyasztásánál is ügyeljünk a mértékre, az alkohol ugyanis dehidratál, ami fiatal vagy idős szervezetnél komoly következményekkel járhat.