eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Mobilparkolás telefonszáma olvasható egy parkolóautomatán Budán, a Dózsa György térnél 2012. augusztus 3-án.
Nyitókép: Földi Imre

Fontos információk a budapesti parkolásról

A Budapesti Békéltető Testület parkolási tanácsai a fogyasztóknak.

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokban sokszor előfordul, hogy a fogyasztó a mobilparkolást elindította ugyan, mégis megbüntették, vagy türelmi időn belül volt, de a szélvédőjén ott maradt korábbi lejárt jegye miatt került rá a mikuláscsomag. Az is sokszor probléma, ha a mobilapplikáció alapján a fogyasztó nem a megfelelő zónára indítja el a mobilparkolást. A pótdíj összege pedig annak 15 napon túli rendezése esetén jelentős mértékben megemelkedik.

Ezért a testület összefoglalt néhány fontos parkolási szabályt, amelyre jó odafigyelni:

  1. Minden esetben járjunk el körültekintően és figyeljük meg a közúti jelzőtáblákat! A KRESZ szerint a „Várakozási övezet zóna” jelzőtábla hatálya a „Várakozási övezet zóna vége” jelzőtábláig tart, tehát, azon belül lévő útszakaszokon mindenképpen kell fizetnünk a parkolásért.
  2. Sok helyen a parkolás maximális ideje korlátozott, azaz 1-2 órán keresztül lehet csak igénybe venni a parkolóhelyet, és annak lejártával el kell hagyni. Erre vannak a tájékoztató táblák, valamint az automatákon is megtalálható ez az információ.
  3. Mobilparkolásnál különösen figyelnünk kell arra, hogy a szolgáltatónak küldött SMS-üzenetben helyes rendszámot tüntessünk fel és a megfelelő zónára indítsuk el a parkolást. Kerületenként eltérő a szabályozás abban is, hogy karakter elírás esetén mikor, vagy egyáltalán törölhető-e méltányosságból a pótdíj.
  4. Ne bízzanak meg automatikusan a mobilapplikációban, mindig ellenőrizzék, hogy megfelelő zónában történt a parkolás elindítása. A várakozási díj mértékét a kerületi önkormányzat rendeletében határozza meg, így kerületenként eltérő díjakkal találkozhatunk.
  5. A jogszabály meghatározza a minimálisan fizetendő várakozási díjat, így hiába csak 5 vagy 10 percre állunk meg, előfordulhat, hogy ennél hosszabb időre kell megfizetnünk a díjat. A minimálisan fizetendő díj 15 perctől akár 1 óráig is terjedhet.
  6. A várakozási jogosultság megszerzésének a megállást követően haladéktalanul eleget kell tenni. Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt 1 óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, 1 órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén 15 perccel túllépi, várakozási esetenként 1 órai várakozási díjat, továbbá ezen felül pótdíjat kell fizetni. Ezt a türelmi időt a vállalkozások az utolsó érvényesen megváltott parkolójegyhez képest vizsgálják. A lejárt jegyet vegyük ki a szélvédő mögül.
  7. Ha egyszer már pótdíjazták a gépjárművünket, akkor ugyanazon várakozási területen 1 naptári napon belül újabb pótdíjat már nem kaphatunk. Azonban szabálysértési eljárás keretében más szankcióval találkozhatunk.
  8. Nem szabható ki pótdíj a külön törvényben feljogosított hatóság által kerékbilinccsel rögzített járműre.
  9. Arra is figyeljenek, hogy Budapesten kerületenként eltérően szabályozzák azt is, hogy mettől meddig kell fizetni a várakozásért. Van olyan kerület, ahol 18 óráig, de van olyan kerület, ahol 20 óráig kell fizetnünk.
  10. A parkoló automatából megváltott parkolójegyet jól láthatóan és azonosítható módon tegyük ki az autó első szélvédője mögé, hogy aleolvasása az ellenőr számára egyértelmű legyen.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×