eur:
392.53
usd:
362.69
bux:
72156.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay.com

Mégsem eheti olyan forrón a kását a Magyar Urán Zrt.

Elhalasztották a közmeghallgatást a pécsi uránbánya újranyitásáról, nem elég részletes a hatásvizsgálat - írja az Azonnali.hu. 

Hétfő este közlemény került fel a Pécs melletti Kővágószőlős honlapjára, miszerint

elhalasztják a december 5-ére, szerdára tervezett közmeghallgatást az uránbánya újranyitásának engedélyezése kapcsán.

A rendszerváltás után bezárt pécsi uránbánya újranyitása - mint arról az Azonnali.hu cikke tudósít - nem először merül fel: már hat éve is próbálkozott ezzel egy ausztrál cég. Ez akkor nem jött össze, most a Magyar Urán Zrt. kezdte el az engedélyeztetést az ügyben.

A Kővágószőlős honlapján olvashatóak szerint "a tényállás további tisztázása szükséges", ezért nincs most még értelme egy közmeghallgatásnak. Pótidőpont nincs.

Az Azonnali.hu a helyi járási hivataltól szerzett információ szerint

a hatásvizsgálat rendkívül hiányos volt.

Érdekes módon ugyanezt a hatásvizsgálatot már nem először próbálták benyújtani, de 2017 októberében alapvetőbb problémák is akadtak a projekttel, így a hatásvizsgálattal már foglalkozni sem kellett;

a légaknák ugyanis természetvédelmi területen lettek volna.

A bírósági felülvizsgálat után azonban újrakezdődött az eljárás, most már eljutott a folyamat a hatásvizsgálat tartalmi elbírálásáig. Így kiderült, hogy a vizsgálat nem terjedt ki elég részletesen a levegő tisztaságára, a zaj- és rezgésvédelemre, a hulladékkezelésre és a természetvédelmi szempontokra sem. Az első hiánypótlási határidő 30 nap, amit második követhet, ezután viszont nem lesz törvényi lehetőség az engedély kiadására.

A Magyar Urán Zrt. ügyvezetője, Benkovics István bányamérnök - a Népszava kérdéseire válaszolva - elmondta,

az engedélyezés akár évekig eltarthat, s ha a cég szabad jelzést kap, akkor befektetőtársakat kell találni a mélyművelésű bányák kialakítására és az üzemhez tartozó ércdúsító megépítésére. A beruházás százmilliárdokba kerül,

de húsz év alatt az urán világpiaci ára két és fél- háromszorosára nőtt, így a mecseki urán kitermelése gazdaságossá válhat. Az urán árát főképp az emelheti, prognosztizálja Benkovics, hogy

a globális felmelegedés miatt az üvegházhatást fokozó szén- és gázerőművek világszerte háttérbe szorulnak, és felértékelődik az atomenergia.

A Magyar Urán Kft. abban gondolkodik, hogy évente egymillió tonna ércet hoz felszínre, és ez a munka, valamint az érc dúsítása

700 embernek biztosít állást.

A feltárt uránvagyon az említett ütemű kitermelés mellett 25-30 évre elegendő. Köztudott, hogy az uránbányászat veszélyes tevékenység, a korábbi pécsi bányák munkásai közül sokan rákot kaptak, a kőzet fúrása pedig vibrációs betegségeket okozott. Benkovics István – aki tíz évig irányította a ’97-ben bezárt bányacéget – azt mondja, hogy mostanra sokat fejlődtek az uránbányászokat védő berendezések, s ezek segítségével a rák rizikófaktora töredékére csökkenthető, a fúrást pedig önjáró gépek végzik majd.

A pécsi zöldek minden erővel igyekeznek meggátolni az uránbánya újranyitását. A bánya ellenzői facebook csoportot működtetnek, s a zöldek abban bíznak, hogy azon keresztül akár több ezer pécsit el tudnak érni.

Baranyában az ötvenes évek végétől uránt bányásztak, s ez a tevékenység évtizedeken keresztül 7-8 ezer embernek adott megélhetést Pécsett és környékén. Aztán a rendszerváltáskor kiderült, hogy a pécsi urán a piaci árnál lényegesen drágábban kitermelhető, ezért a bányavállalatnál drasztikus leépítések kezdődtek, majd 1997-ben bezárták a bányát - írta keddi cikkében a Népszava.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×