eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Vezetőt választ Szenna és Nemesszentandrás

 A Somogy megyei Szennán szeptemberben feloszlatta magát a képviselő-testület, a Zala megyei Nemesszentandráson meghalt a korábbi polgármester.

Két településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Szennán polgármestert és önkormányzati képviselőket, Nemesszentandráson településvezetőt választanak.

A Somogy megyei Szennán azért rendeznek időközi választást, mert a képviselő-testület szeptemberben feloszlatta magát. A polgármesteri székért két jelölt indul: egyikük a Fidesz-KDNP színeiben, másikuk függetlenként. A négy képviselői helyre tízen pályáznak, közülük négyen a Fidesz-KDNP színeiben, a többiek függetlenként. A Kaposvárhoz közeli község választói névjegyzékében 593-an szerepelnek.

A Zala megyei Nemesszentandráson a korábbi polgármester, Szatai Tibor (független) halála miatt tartanak időközi választást. A polgármesteri posztért egyetlen független jelölt indul. A zalai település választói névjegyzékében 218-an szerepelnek.
Szavazni reggel hattól este hétig lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×