eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal kibővített ügyfélszolgálatának átadásán 2018. január 29-én.
Nyitókép: Rosta Tibor

Betiltaná a dohányzást Lázár János

Füstmentes ország a cél - mondta egy konferencián Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Lázár János bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy azok, akik 2020. január 1. utána születnek Magyarországon, ne vásárolhassanak dohányterméket akkor sem, ha elérték a 18. életévüket. Javaslatát akár az Alaptörvénybe is belevetetné.

A javaslat azokat nem érinti, akik már dohányoznak, vagy 2020-ig születnek - tette hozzá.

Kiemelte: ennek a folyamatnak a végén Magyarország füstmentes ország lehet, reményeik szerint a világon az első, de semmiképp sem az utolsó.

A miniszterelnöki biztos szerint a nemdohányzó nemzedék és a füstmentes ország csak évek, évtizedek múlva épülhet fel, ezért más szigorítást is szükségesnek tart. Javasolni fogja, hogy

  • teljesen tiltsák be a gépjárműben való dohányzást, illetve
  • az elektromos cigaretták és hasonló alternatív dohánytermékek használatát is,

bár utóbbiak káros hatásairól vita lefolytatását is javasolta.

Több jogot adna a társasházak képviselőinek ahhoz, hogy a gangokon, erkélyeken is korlátozzák a dohányzást.

Lázár János javaslatot tesz a kormánynak a trafiktörvény szigorítására is, és a mostani 3 ezer fős körzethatárokat 4 ezressé emelné.

Emellett azt is javasolja, hogy tartson ki az elvi álláspont mellett, és ebben a kormányzati ciklusban az egységes csomagolást vezesse be.

Két statisztikai adatot emelt ki: 700 milliárd forint értékű cigaretta és dohányterméket vásárolnak idén itthon, és minden negyedik magyar ember dohányzik, amelyet továbbra is soknak tart, még ha számuk csökken is.

2009-ben 47 százalék volt a soha rá nem gyújtók aránya, 2017-re pedig 59-re emelkedett. A fiatalok körében sem nő a dohányzók száma, és folyamatosan nő a soha rá nem gyújtók aránya ebben a korosztályban - emelte ki.

Évente 20-22 ezer ember halála függ össze a dohányzás hatásaival

Lázár János felszólalása a siófoki Tobacco Hungary konferencián a videón 28 perctől látható.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×