eur:
394.93
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Közösen lép fel a visegrádi országcsoport az uniós befizetések ügyében - a nap hírei

Feljelentést tett az MSZP a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála miatt. A Jobbik elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte Volner János alelnök.

Közösen lép fel a visegrádi országcsoport az uniós befizetések ügyében - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a V4-k, illetve a francia, a német és az osztrák pénzügyi tárcavezetők szlovákiai egyeztetésén megismételte az Európai Bizottság javaslata a 2021 és 27 közötti időszakra hátrányosan érinti Közép-Európát. Hozzátette: a visegrádi államok más szerkezetű uniós költségvetést javasolnak.

Magyarország és a kelet-közép-európai régió hidat jelent Európa és Kína között - jelentette ki a magyar jegybankelnök. Matolcsy György szerint a térség már bebizonyította, hogy az Európai Unió kicsi, de jól működő motorjává vált az elmúlt években.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint ki kell iktatni a hisztériát és a túláradó érzelmeket az európai-amerikai kereskedelmi vitákban. Szijjártó Péter úgy értékelte, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva kell hozzálátni a vita a rendezéséhez, mert ha nem lesz megállapodás, az nagyon komoly károkat fog okozni az európai gazdaságnak.

Egyelőre még az előkészítő munka sem kezdődött meg az ipari termékek ügyében tervezett európai-amerikai egyezményről - közölte az uniós kereskedelmi biztos. Cecilia Malmström elmondta: történt előrelépés a kereskedelmi kapcsolatokban, de a vámkulcsok kölcsönös mérséklését célzó megállapodás még messze van.

Az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárrá nevezte ki Fábián Károly urológus onkológust a kormányfő. Ilyen poszt eddig még nem volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Közben a miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta, hogy Orbán Viktor magához rendelte volna az EMMI vezetőjét az Országos Kardiológiai Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László ügyében.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt feljelentést tett az MSZP a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála miatt. Az ellenzéki párt a történtek miatt az egészségügyért felelős Kásler Miklós lemondását is követeli. Bangóné Borbély Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: nem lehet miniszter az, akinek az alkalmatlansága miatt meghalt egy ember.

Több száz szakmai és társadalmi észrevétel érkezett a Nemzeti alaptanterv munkaanyagához, a rendkívül eltérő koncepcionális javaslatoktól a kisebb technikai észrevételekig. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a javaslatok nagy részét pedagógusok és szakmai szervezetek küldték.

Vonzóbbá tenné a közéletet a nők számára a kormányzat. Novák Katalin családügyi államtitkár egy szilvásváradi szakmai fórumon azt mondta: az elmúlt években jelentősen nőtt a nők munkaerőpiaci jelenléte, a közéleti jelenlétüket tekintve azonban Magyarország még nincs az élvonalban. Az államtitkár fővédnökségével most indult el a Mathias Corvinus Collegium első női közéleti vezetőképző programja.

A Jobbik elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte a párt alelnöke. Volner János az InfoRádióban elmondta: ha szükséges átveszi a Jobbik irányítását és a helyes útra tereli a pártot. Úgy vélte: pártja minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát liberális, balközép pártként meghatározó LMP-vel.

Egyebek közt a Magyarország-Törökország Üzleti Fórumra érkezik Budapestre a török államfő. Recep Tayyip Erdogan hétfőn megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel, majd kedden beszédet mond a két állam üzleti konferenciáján.

Az Európai Bizottság elnöke szerint 2025 előtt nem valószínű a nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz. Jean-Claude Juncker ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha Boszniától, Albániától, Szerbiától, Macedóniától, Montenegrótól és Koszovótól elveszik a csatlakozás lehetőségét, újabb háborús konfliktus alakulhat ki a térségben.

Oroszországban a börtönhatóságok fenyegetése miatt befejezi éhségsztrájkját Oleh Szencov ukrán filmrendező. A művész ügyvédje közölte: azzal fenyegették meg védencét, hogy elrendelik a kényszertáplálását. Oleh Szencovot 2015. augusztusában ítélte húsz év börtönre egy katonai bíróság azzal az indokkal, hogy terrorcsoportot hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

A második világháborúban elesett nyolcszáz német katona tömegsírját találták meg Volgográdban. A német katonasírok gondozásáért felelős szervezet tájékoztatása szerint a tömegsírra orosz munkások bukkantak egy építési területen a régi nevén Sztálingrád nevű város központjában.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×