eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Ellenőrizhetővé tehetik az ország biztonsági érdekeit sértő befektetéseket

Kedden fogadhatja el az Országgyűlés a külföldiek Magyarország biztonsági érdekeit sértő befektetéseinek ellenőrzéséről szóló javaslatot, majd megkezdik a második éghajlatváltozási stratégia vitáját.

A Magyarország biztonsági érdekeit sértő, az unión kívüli állampolgárok magyarországi befektetéseinek ellenőrzéséről szóló törvényjavaslat záróvitáját még a nyáron megtartotta a Ház, zárószavazását azonban elnapolták júliusban. Ezért is döntött úgy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, hogy az eredeti elképzeléssel szemben ne októberben, hanem csak január 1-jén lépjen hatályba az új szabályozás.

Az indítvány a nemzetbiztonság, a közrend, illetve a gazdasági vagy közegészségügyi érdek védelmében a belügyminiszter engedélyéhez kötné az unión és az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkezők befektetéseit. Engedélyköteles terület lenne például a fegyveripar, a pénzügyi szolgáltatás, az energiaipar vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység.

A szavazásokat követően a képviselők megkezdik a kormány második éghajlatváltozási stratégiájának általános vitáját, amely a 2017-2030 közötti időszakról szól 2050-ig tartó kitekintéssel. Emellett terítékre kerül az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló is.

A Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslat tárgyalását szerdán kezdi meg az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×