eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Czajlik Zoltán, ELTE BTK, Régészettudományi Intézet

Vaskori időutazásra invitálják a magyar turistákat

A Duna-medence kora-vaskori régészeti felfedezéseit mutatja be az az idegenvezetésekkel, múzeumi programokkal tűzdelt rendezvénysorozat, amit másfél évvel ezelőtt indítottak el Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország részvételével.

Miért érdekes a kora-vaskor? Ebben az időben alakult ki a Duna-régió közös kulturális körének területén egy fejlett gazdálkodással, vas- és kerámiaművességgel rendelkező településhálózat. A tájra az erődített magaslati telepek és a nagy sírhalmokból álló temetők voltak jellemzőek.

Ezt igyekszik bemutatni az Iron-Age-Danube, ami egy hosszabb távú együttműködés, az Európai Unió és a Magyar Állam közötti Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program része. A Duna-medence kora-vaskori monumentális tájai cím azt takarja, hogy Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon a Krisztus előtti kilencedik és negyedik század közötti időszakban - a kora vaskorban -,

olyan kulturális egyezések fordultak elő, aminek a közös kutatása a program tárgya.

- mondta az InfoRádiónak Jerem Erzsébet, az Archaeolingua Alapítvány elnöke.

"Ebben az időszakban az itt élő emberek nagyon markánsan változtatták meg a tájat, erődített telepeket, földvárakat építettek, és hozzájuk tartozó halmos (más néven tumulus) temetőket. A földmunka, az emberi beavatkozás nyomot hagyott maga után" - emelte ki Jerem Erzsébet.

Az Archaeolingua Alapítvány elnöke szerint a 2017 januárjában kezdődött kutatás lényeges része, hogy a négy ország régészeti táborokat szervez. A három-négy hetes programsorozatban a projekt ásatási színhelyeit mutatják be az érdeklődőknek. A sorozatot Ausztria kezdte és Magyarországon ér véget,a hol október 6-ig rendezik meg a régészeti tábort.

Szeptember-októberben nagyon sok közönségprogramot terveznek, illetve lesz egy turisztikai kerekasztal és egy tudományos konferencia is.

"Az a célunk, hogy a közönséget közelebb hozzuk a tudományos világhoz, és ennek érdekében egy régészeti ösvényt avattunk Sopronban" - összegezte Jerem Erzsébet.

A programsorozatról

Idén júliusban már

felavatták a Sopron-Várhely régészeti tanösvényt,

illetve a napokban jelent meg több nyelven A vaskorról a gyerekeknek című kiadvány is, de készülőben van egy olyan okostelefon-alkalmazás is, amely a korai vaskori lelőhelyeket mutatja be közérthető módon.

Az október elejéig tartó rendezvénysorozat közönségprogramjai között

az érdeklődök megtekinthetik a süttői ásatást is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban pedig előadások, családi programok keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők Magyarország vaskorával - sorolta Czifra Szabolcs, a MNM munkatársa.

A szervezők a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva:

  • vaskori időutazásra invitálnak a Tátika-vár környékén,
  • kalandozásra a göcseji múzeumban,
  • ősi ösvényeket járhatnak be az érdeklődők Sopron-Várhelyen,
  • emellett a soproni múzeum régészeti gyűjteményében, valamint Százhalombattán a Régészeti Parkban is vezetés várja a látogatókat.
  • Emellett a Kutatók Éjszakájához is kapcsolódnak a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE vaskori, régészeti ismeretekből táplálkozó programjai.

A határokon átnyúló Vaskor-Duna-projekt célja, hogy fölkeltse a kulturális és turisztikai érdeklődést a mai napig a nagyközönség elől rejtőzködő mikrorégiók - Grossklein és Strettweg Ausztriában, Jalzabet és Kaptol Horváthországban, Postela és Dolejnske Toplice Szlovéniában, Süttő, Százhalombatta és Sopron Magyarországon - iránt.

A program magyar partnerei az Archaeolingua Alapítvány, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum. Külföldi projektpartner a bécsi, a grazi, a ljubljanai, a maribori egyetem, a zágrábi régészeti intézet, a szlovén kulturális örökségvédelmi intézet, a zágrábi régészeti múzeum.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×