eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Police.hu

Vízirendőrök hajmeresztő történetei a Velencei-tóról

Kedvelt üdülőhely a Velencei-tó, de a fürdőzés biztonsági szabályait itt is be kell tartani. A tavon szolgálatot teljesítő rendőrök számos riasztó történetet mondtak el.

A Velencei-tó elhelyezkedése ideális, a főváros és a Balaton közt majdnem félúton, a Velencei-hegység lábánál, szép környezetben csillogtatja hullámait. Egyre kedveltebb kiránduló- és üdülőhely, szinte teljes értékű alternatívája a magyar tengernek. Míg előbbi Somogy, Zala és Veszprém megye közös fennhatósága, az alföldi konkurens Tisza-tó Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéé, addig rendészeti szempontból a 26 négyzetkilométeres vízfelület a fejériek, azon belül is a gárdonyiak „belső ügye”.

Vízi körzeti megbízottak őrködnek biztonságán, a magas szakmaiságon túl odaadással, szeretettel és érthető lokálpatriotizmussal - írja a police.hu.

– A Balaton gyakorlatilag osztatlan, egybefüggő, „sima” felületéhez képest a Velencei-tó nádszigeteivel hajósszemmel nézve változatosabb területet képez – állítja Bagó István zászlós és Kertész Bence főtörzsőrmester, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vízi körzeti megbízottjai. – Átlagos vízmélysége csupán másfél méter, emiatt Európa egyik legmelegebb vizű tava, hőmérséklete tartós napsütésben a 26–28 fokot is eléri. Emiatt közkedvelt fürdőhely, a jó infrastruktúrának köszönhetően egyre többen látogatják. Tipikus strandidőben a fürdőzők, szelesebb időszakokban a vitorlások veszik birtokba. A 150 centis mélység természetesen statisztikai adat, belső részein a több métert is eléri, emiatt felelőtlen használata könnyen tragédiához vezethet. Igyekszünk a tó teljes felületén garantálni a biztonságot, felkapottsága, sűrű látogatottsága ellenére eddig sem idén, sem a tavalyi év folyamán nem történt kizárólagosan a tóhasználatnak betudható vízbe fulladásos haláleset.

A víz hűs-hívogató sajátossága mellett veszélyes közeg. Amire a zsaruk utaltak: a szárazföldön könnyen orvosolható vagy egészen egyszerű gond vízben tragédiához vezethet. Egy rosszullét, ijedség is elég ahhoz, hogy bárki elmerüljön – a víz alá bukó eszméletlen ember túlélési esélyei már nagyon korlátozottak. Nincs persze előre megírt forgatókönyv: Bagó István zászlós már idén is nyújtott segítséget bajba került fürdőzőnek.

– Egy idős budapesti asszony a barátnőjével tartózkodott a vízben, majd tőle elválva, egyedül indult a partra. Társának percek múlva tűnt fel, hogy sehol nem látja, mire a riasztást követően a vízimentők megtalálták, már életjelek nélkül lebegett a vízben.

Az életmentési protokollnak megfelelően a parton megkezdték az újraélesztését, ebben segítettünk a mentők kiérkezéséig. Sikerült a klinikai halál állapotából visszahozni az életbe, ez rendkívül jó érzés volt. Ismétlődő probléma, hogy sokan teljesen felkészületlenül, a legelemibb szabályok megtartása nélkül érkeznek a vízhez. Tartós napsütésben nincs különösebb krízis, a szeles-viharos időjárás pedig maga gondoskodik arról, hogy senki ne menjen a vízbe.

Jellemző veszélyfaktor azonban a hirtelen megérkező szél.

A térségben könnyűszerrel kialakulnak hirtelen viharok, az északról érkező szél a tó méreteit meghazudtoló hullámzást képes előidézni. Extrém példa: 120–130 kilométeres széllökés kapott már fel méretes vitorlást úgy, hogy a parton, a jachtklub parkolójából, a rendőrség épülete fölött átemelve, annak parkolójában tette le. Nincs is szükség azonban ilyen erősségű légmozgásra komoly baj bekövetkezéséhez. Szem előtt kell tartani: bármilyen kellemes is a dobáló tajtékok közt sodródni, a tó nem hullámmedence. Nincsenek úszómesterek, vannak viszont a parton hullámtörő terméskövek. Nem kell részletezni: ezeknek fejjel nekicsapódva azonnal vége a játékos ringatózásnak. Mindenkit figyelmeztetünk I. fokú viharjelzésnél, hogy 500 méternél jobban ne távolodjon el a parttól. Ez a fél kilométer is sok lehet, ha lecsap a vihar, a jelzés ezért inkább figyelemfelkeltő hatású, célja egyben az is, hogy felébressze a fürdőzők reagálóképességét. Másodfokú viharjelzés alatt mindenkit kiszólítunk a vízből.

Eközben nem vagyunk mindig népszerűek, alkalmanként kisebb vitákat kell vívnunk a strandolókkal. Olykor túlértékelik saját képességeiket, bombasztikus úszóknak gondolják magukat – nem érezve át, hogy magatartásukkal saját tragédiájuk okozói lehetnek. Fontos a lakossági elégedettség, de van, amikor nem törekedhetünk százszázalékos népszerűségre: hatósági szóval is érvényt kell szereznünk szándékunknak épp az emberélet érdekében.

Ugyancsak minden esetben partra irányítjuk a kikötőkben fürdőzőket. A menetrend szerint közlekedő nagyobb hajók kormányosai nem számolnak a tiltott helyen tartózkodókkal, nem is látják őket, mivel óriási holttere van a hajóknak.

Az úszók mellett a tólátogatók másik csoportja vízi alkalmatosságokon élvezi a nyarat a tó tükrén. A matracok, vízibiciklik, változatos formájú felfújható úszógumik méretüktől függetlenül strandeszköznek minősülnek, rájuk az úszókra kialakított szabályok vonatkoznak. A hajósoknak általában van valamiféle vízi jártassága, ám sokszor ők is segítségre szorulnak. Egy szelesebb napon például 11 kimentett ember.

– Egy csónakban öt fő, egy túrakenuban másik négy ember, továbbá egy vitorlás kétfős személyzete szorult segítségre a napokban – folytatja Kertész Bence főtörzsőrmester.

– Az evezős vízi járművek utasai nem tudtak megbirkózni az északról érkező széllel. Hiába próbáltak partra jutni, az egyre a tó közepe felé hajtotta őket. Végső esetben valahol a déli oldalon szárazföldet fogtak volna, közbeavatkozásunkkal azonban, azzal, hogy kiindulási pontjukhoz vittük őket, megkíméltük a társaságot attól, hogy a tavat megkerülve, gyalog, ladikjukat cipelve kelljen visszamenniük szálláshelyükre. A túrakenu többször fel is borult, alaposan megingatva ezzel a benne ülő házaspár és két gyermekük biztonságérzetét. Őket is partra segítettük.

A vitorlás személyzete – fogalmazzunk úgy – nem tartozott a szakma mesterei közé – hajójuk el is süllyedt. Az árbóc végére tudtunk vontatókötelet rögzíteni, így a medertől elemelni, majd a kikötőbe vontatni a hajót, a vízből kimentett párost a szolgálati kisgéphajóba vettük.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×