eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Pexels
Nyitókép: Pexels

Hasznos tanácsok diákoknak – mire érdemes figyelni?

Több ezer diák dolgozik nyáron és keres pénzt nyaralásra, fesztiválbelépőre. Bár ma már számos olyan diákszövetkezet van, amely segíti a diákokat, fontos, hogy a munkavállalás során a fiatalok is tisztában legyenek a szabályokkal, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket.

„A tapasztalatlan, fiatal munkavállalók bizonyos szempontból jóval kiszolgáltatottabbak, mint az idősebb, rutinosabb dolgozók. Nem csupán arról van szó, hogy még nincs megfelelő munkatapasztalatuk, hanem arról is, hogy a rövid foglalkoztatási idő miatt a vállalatok sem minden esetben ügyelnek a szabályszerű foglalkoztatásra” – mondta Juhász Csongor. A Prohuman ügyvezető igazgatója azt is hozzátette: a tapasztalatok és a korábbi felmérések azt mutatják, hogy

kevés diák van tisztában a jogaival.

Nem tudják, mennyi pihenőidő jár nekik, hogyan kell adózniuk, mennyi a minimális fizetés, vagy éppen azt, hogy miért lehet érdemes diákszövetkezeten keresztül munkát vállalniuk. „A munkáltató csak akkor foglalkoztathatja a diákokat kedvezményes adózási kondíciókkal, ha diákszövetkezeten keresztül alkalmazza őket” – emelte ki.

A Prohuman és a Prodiák Diákszövetkezet 10 pontban összefoglalta, mire kell leginkább figyelnie a diáknak, ha munkát vállal.

  1. Válasszon megbízható iskolaszövetkezetet! Nézzen utána annak, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, valamint tájékozódjon mások tapasztalatairól. Gyűjtsön információkat a kiválasztott diákszövetkezetről a weboldala vagy a Facebook oldala alapján.
  2. Így regisztráljon a kiválasztott iskolaszövetkezetnél: minden kitöltött dokumentumból szerezzen másolatot, valamint kérjen információt arról is, hogy milyen összegű tagsági díjat vonnak le a fizetéséből. Ha ezeket a kéréseket vonakodva teljesítik, nem a megfelelő szövetkezetet választotta.
  3. Fontos tudni, hogy diákmunka esetén nem jogosult fizetett szabadságra, fizetett betegállományra vagy táppénzre és a fizetett ünnepre sem jár díjazás, kivéve, ha azon a napon is dolgozik.
  4. Csak olyan munkát vállaljon el, amit biztosan el tud végezni, és van rá elegendő ideje. Továbbá figyeljen arra is, hogy a munkakörbe tartozó feladatokat a munkáltató nem változtathatja meg lényegesen. Ha például beltéri könnyű fizikai munkára jelentkezett, a munkáltató nem teheti meg, hogy kültéren végeztet vele nehéz fizikai munkát.
  5. A bére a szerződésben mindig bruttó összeget takar, amiből még 15 százalékot adózik. A munkabérről írásos elszámolást kell kapnia: ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult a bruttó bérét, abból mennyit vont le a munkaadó, vagyis hogyan számolták a nettó, „készhez kapott” bért.
  6. Mindig időben és munkára képes állapotban jelenjen meg a munkahelyén. Ha valami mégis közbejön, mindig jelezze a kapcsolattartójának, hogy nem vagy csak később tud munkába menni.
  7. Nagyon fontos, hogy mindig pontosan vezesse az iskolaszövetkezet által kapott jelenléti ívet, mert ez lesz a bérelszámolásának alapja. A kitöltött és leigazolt jelenléti ívet az iskolaszövetkezet által megadott időpontig és formában juttassa el a számukra.
  8. A bérét minden esetben a szerződésedben szereplő időpontig kell megkapnia, ha addig mégsem érkezik meg, azonnal jelezni kell a kapcsolattartódnak.
  9. Ha a munkaadó vagy a diákszövetkezet nem tisztességes, esetleg jogszabályt sért, jogorvoslatért az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez lehet fordulni.
  10. Az iskolaszövetkezeti tagsági jogviszony automatikusan megszűnik, amikor a diákstátusz lejár. Ha a tavaszi félévre érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, akkor október 31-ig, ha az őszi félévre, akkor pedig március 31-ig dolgozhat diákként, függetlenül attól, hogy az iskola mikor fejeződött be, vagy mikor szerezte meg a diplomádat. Ha szeretné meghosszabbítani a lejáró tagságot, akkor be kell mutatni az újabb érvényes diákigazolványt vagy iskolalátogatási igazolást.
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×