eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Egy résztvevő mécsest gyújt a náci néppusztítás hatmillió - köztük félmillió cigány - áldozata tiszteletére tartott megemlékezésen a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ emlékfalánál 2017. január 27-én. A rendezvény után bejelentették, hogy forráshiány miatt bezár a központ.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Senki sem engedheti meg magának a felejtést

1944. augusztus 2-án számolták fel a roma lágert Auschwitz-Birkenauban. Erre a napra emlékezve tartják meg minden évben a Roma Holokauszt Emléknapot.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján arra emlékeztetett, hogy Auschwitzban

1944 májusában a romák fellázadtak, és hősként küzdöttek az életükért, de augusztus 2-án a teljes cigány tábort elpusztították.

Kevesen élték túl a borzalmakat, de minden év májusában megtartják a roma bátorság emléknapját a Nemzeti Színházban, ahol ott vannak a túlélők is.

Az emlékezés fontosságát is hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

"Róluk igenis meg kell emlékezni, hiszen magyar honfitársaink voltak, és indokolatlanul a pusztítás igényével megölték és kivégezték őket.

Fontos hogy tudjunk róla, és tudjank róla a következő nemzedékek is, hogy egyetlen magyar ember sem halhat meg gyűlölet vétség, vagy tudatlanság okán" - mondta Langerné Victor Katalin.

Langerné Victor Katalin az emléknap alkalmából Újpesten rendezett konferencián azt mondta, kettős a feladat: az egyik, hogy a szájról szájra terjedő történeteket továbbadjuk, a másik, hogy a történeti hűséget történelmi hűséggé alakítsuk.

"Nem engedheti meg magának senki, egyetlen ember sem, de egy nemzet végképp nem engedheti meg magának a felejtést" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A közösségek, a nemzetek, a nemzetiségek, a kisebbségek történetében számos olyan esemény van, amely fájdalmas, tragikus. Ezekre nem szívesen emlékezünk, de közös emlékezetünk része az is, ami tragikus - mondta a politikus.

Budapest, 2018. augusztus 1.
A Roma élet menetének résztvevői Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél 2018. augusztus 1-jén. Az ország több pontjáról érkező roma fiatalok Auschwitz-Birkenauba utaznak, hogy ott leróják kegyeletüket. A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2018. augusztus 1. Az ország több pontjáról érkező roma fiatalok Auschwitz-Birkenauba utaznak, hogy ott leróják kegyeletüket. MTI Fotó: Balogh Zoltán
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×