eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Nem lehet védekezni a nyugat-nílusi láz ellen, de nem kell kétségbe esni

A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, ami 90 százalékban teljesen tünetmentes - nyilatkozta Szlávik János infektológus az Inforádiónak.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy az idén 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten pedig már meghaltak a fertőzésben. Ennek ellenére az InfoRádiónak nyilatkozó infektológus szerint júliustól októberig természetes, hogy a megbetegedés előfordul.

A vírusfertőzés a vándormadarak által a szúnyogokon keresztül jut át az emberekre.

- mondta az InfoRádióban Szlávik János.

"Magyarországon jellemzően 10-20 megbetegedés szokott évente előfordulni, s nagyon ritkán hal meg valaki"

- emelte ki az infektológus.

Mint mondta, a betegség akkor üti fel fokozottan a fejét, amikor nagyon sok a szúnyog. Hazánkban a vándormadarak vándorlási területein - legfőképp az Alföldön - lehet elkapni, de ez rendkívül ritka.

Nem lehet védekezni ellene, de a jó hír az, hogy 85-90%-ban ez a betegség teljesen tünetmentes, aki pedig egyszer túlesik rajta, annak életre szóló védettséget ad

- hangsúlyozta Szlávik János.

A beteg emberekre veszélyes igazán

A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben többnyire az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők vannak, náluk egy százalékban alakul ki a megbetegedés. Annak ellenére, hogy nincs ellene kezelés, ezt a betegséget jóindulatúnak kell tekinteni - tette hozzá az infektológus.

Tünetek és védőoltás

A nyugat-nílusi láz általános tünetei hasonlítanak más vírusfertőzéshez: nyolc-tíz nappal a csípés után láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, gyermekeknél bőrkiütés, fejfájás, izom-ízületi fájdalom kezdődik, ez egy-két hét alatt tüneti terápia hatására meggyógyul - magyarázta a tüneteket Szlávik János.

Mint mondta, ha a tünetek súlyosbodnak, magas láz, fejfájás, tarkókötöttség, agyvelő-agyhártyagyulladás következik be, akkor az illető kórházba kerül, ahol szintén csak tüneti terápiát lehet alkalmazni. De a betegség halálozása egy százalék alatti.

A nyugat-nílusi láz ellen egyelőre csak a lovak számára van oltás, egyébként nem létezik semmiféle ellenszer ellene.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×