eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Magyarországon is felbukkant a nyugat-nílusi láz

Magyarországon az idén eddig egy nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentésében.

A Pest megyében élő 64 éves betegen augusztus elején támasztották alá laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést, az agyhártyagyulladásra jellemző betegség tünetei még júliusban jelentkeztek nála.

Az OEK augusztus közepén közzétett jelentése szerint az Európai Unió tagállamaiban a 32. héten újabb tíz nyugat-nílusi láz megbetegedést regisztráltak, illetve Oroszország területén, Volgográd régióban a megbetegedések száma még mindig növekszik, emellett négy esetet jelentettek ez évben először a Szaratov régióból. Izraelben hat újabb megbetegedést észleltek, főként Haifa körzetében.

A belgrádi közegészségügyi intézet hét eleji jelentése szerint Szerbiában már tíz halálos áldozata van a nyugat-nílusi vírus terjesztette fertőzésnek. Valamennyi áldozat 50 éven felüli, krónikus beteg volt, esetükben jóval magasabb a súlyosabb szövődmények veszélye. A legtöbb halálesetet Belgrád térségében jegyezték fel. A friss adatok szerint Szerbiában 82-en fertőződtek meg a kórral.

A nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - állatról emberre terjedő - vírusbetegség, amely Magyarországon rendszeresen előfordul. Az 1960-as évek vége óta humán- és állategészségügyi kutatások, 2003 óta humán diagnosztikus vizsgálatok is bizonyítják egyes betegek esetében a vírus kóroki szerepét. Azóta évente négy-öt, laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést diagnosztizáltak, főként a Nagyalföld területén. 2008-ban volt a legtöbb megbetegedés, akkor 19 esetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálattal a fertőzést.

A vírus gazdái a madarak, közöttük szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípéssel kerül át a kórokozó. A vírus nagy távolságokra a költöző madarak révén jut el. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető. A vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció során azonban a befogadó fertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-14 nap között változhat. A fertőzöttek többsége tünetmentesen vészeli át a fertőzést, vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel jár (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések), magától gyógyul.

Mindössze a fertőzöttek maximum egy százalékában alakul ki súlyos idegrendszeri szövődmény. Külön terápia, humán oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre a nyugat-nílusi láz kezelésére.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Megkezdődött az előrehozott francia nemzetgyűlési választás első fordulója vasárnap, amely az orosz-ukrán háború nyugati támogatása szempontjából is kritikus fontosságú a francia szélsőjobb várható győzelme tükrében. Közben szombaton napközben hét halálos áldozattal járó orosz rakétatámadások érték az ukrajnai zaporizzsjai térségben Vilnianszk városát, többek között a főteret is, amely láttán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét azt szorgalmazta, hogy a nagyhatalmak küldjenek hatékony légvédelmi rendszereket és hosszú hatótávolságú rakétákat. Vasárnap reggel az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy 36 ukrán drónt fogott el az éjjel. Vasárnapi hírfolyamunk a konfliktusról alább olvasható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×