eur:
396.28
usd:
369.85
bux:
71878.79
2024. július 2. kedd Ottó
Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.
Nyitókép: MTI Fotó: Veres Nándor

Kiszelly Zoltán: Magyarország nem az unió bomlasztásában érdekelt

Merkeléknek, Junckeréknek gyorsabban pörög az óra, mint a Visegrádiaknak vagy akár az olaszoknak - mondta a politológus az InfoRádió Aréna című műsorában

A monarchia kiegyezést követő fejlődési korszakával vonta párhuzamba a miniszterelnök Tusnádfürdőn ismertetett elképzeléseit az InfoRádió Aréna című műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

Míg 2010 után még a válságot követő adósságcsapdában volt Magyarország, 2014-től kezdődhetett meg egy gazdaságpolitikai építkezés, amely az elmúlt évekre hozta meg első gyümölcseit, a kormánypártok legutóbbi kétharmados győzelmét követően pedig a szavazói bizalom mellett az eszközök és a források is párosulnak a miniszterelnök elképzelései mellé – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus.

A politológus úgy fogalmazott, hogy ezekből tud a kormány most építkezni, nagyjából úgy, mint 1867 után. Kiszelly Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kiegyezés után szintén volt egy szakasz a bécsi tőzsdeválságig, 1873-ig, amikor hiába volt meg a kiegyezés, igazából nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel.

Kiszelly Zoltán szerint a mostani kormányt leginkább ezzel a monarchiabeli Magyarországnak a magyarországi kormányaival lehet párhuzamba állítani.

"Ahogy Wekerléék, Tisza Kálmánék kivásárolták a külföldieket például a vasúti koncessziókból, úgy próblja a kormány 2010 óta fokozatosan a külföldi tulajdont a stratégiai ágazatokban, leginkább a bankszektorban és az energetikában kivásárolni, hazai tulajdonnal pótolni."

"Magyarország az erős nemzetek Európájában érdekelt"

A francia-német tengely Kiszelly Zoltán szerint megbomlott, a franciák az eurózóna egybentartását várnák a németektől, ám Berlinnek nincs annyi forrása, hogy a gyengébben teljesítő gazdaságokat is felhúzza.

Az elemző szerint a franciák arra várnak, hogy a németek mit tudnak az asztalra tenni, és amit eddig Angela Merkel kancellár az asztalra tett, az Kiszelly Zoltán szerint

nagyon soványka ahhoz képest, amire a franciáknak, a spanyoloknak vagy az olaszoknak szüksége van.

Olaszország nem akar a franciák sorsára jutni, akik futnak a németek után, várják, hogy mit kapnak a németektől. Az olasz politika elkezdett emancipálódni. Kiszelly Zoltán emlékeztetett arra, hogy az olasz miniszterelnök Donald Trump amerikai elnöknél járt, utóbbi pedig keresi azokat a szövetségeseket az angolok mellett, akikkel az unió egységét meg tudja belülről bontani. Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, Magyarország nem az aki belülről bomlassza az uniót,

a magyar kormány egy egyszerű politikát képzel el, ez az erős nemzetek politikája és az idő ennek a politikának dolgozik.

Merkeléknek, Junckeréknek gyorsabban pörög az óra, mint a Visegrádiaknak vagy akár az olaszoknak ezzel az új politikával.

A politológus úgy látta, hogy a migráció mellett a jövő évi európai parlamenti választás legfőbb témája a kontinens elöregedése, a falvak elnéptelenedése, a digitalizáció és a fogyasztóvédelem lehet.

A fejlesztések irányáról a harmadik kétharmados felhatalmazás nyomán a kormánypártoknak nincs kivel alkut kötniük, hiszen gyenge ellenzéki pártokkal állnak szemben, amelyek még a választási eredményt követő belső vitáikat vívják - mondta Kiszelly Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×