eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Budapesten, a szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarán tartott sajtótájékoztatón 2014. május 7-én. Mögötte a szervezet parlamenti képviselőknek szóló üzenetét ábrázoló óriásmolinó.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt (MTI)

Vecsei Miklós: szükség lenne olcsó munkásszállásokra

Nem még több menedékhelyet kell létrehozni, hanem bizonyos lakhatási támogatásokat kialakítani, hogy miután a szabálysértési törvény módosítása életbe lép, tudjanak hova menni az életvitelszerűen az utcán élő hajléktalanok – hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az InfoRádióban. Vecsei Miklós szerint a társadalom hozzáállásán is változtatni kell.

Október 15-én lép hatályba a szabálysértési törvény módosítása, amely tiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint erre nem még több menedékhellyel kell felkészülni. A szervezet azt kéri: ne „alulra” tegyenek újabb éjjeli menedékhelyeket, mivel azt vidéki munkavállalók töltenék meg.

„Egyébként nagyon nagy szükség lenne olcsó munkásszállásokra” – tette hozzá Vecsei Miklós, aki szerint a rendszer „legtetejét” kell fejleszteni.

„Mondjuk azt, hogy minden 100 hajléktalan-férőhelyre adunk 30 albérleti támogatást”

– magyarázta a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Mint mondta: olcsóbb lenne, ha kedvező szoba- vagy ágybérletet biztosítanának a munkásoknak, mint a szállók létrehozása.

Vecsei Miklós arról is beszélt, hogy a hajléktalanság nagyvárosi probléma, a vidéki településeken viszont gyakran még ennél is nagyobb nyomorral kell megküzdeni, ezzel pedig a társadalomnak foglalkoznia kellene.

„Már most világosan lehet látni, hogy a legszegényebb települések milyen hatással lesznek mondjuk 2050-ben a nagyvárosi életre” – vélekedett. Az itt élő gyerekek semmilyen esélyt nem kapnak, hogy később elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon – emelte ki. „32 év múlva, életük delén segélyezettek lesznek vagy munkavállalók, legalább segédmunkások” – vetette fel az alelnök, aki szerint ez manapság dől el, így érdemes lenne foglalkozni a problémával.

„Ha mindig csak a tüneti kezeléseket csináljuk, ha mindig csak eltakarítjuk az útból a kellemetlen látványokat, akkor előbb utóbb élhetetlenné válik”

– fogalmazott.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatának tekinti, hogy az eddiginél érthetőbben és intenzívebben kommunikálja a hajléktalan emberek életútjait, hogy a társadalom számára is fontossá váljon a rászorulók segítése – hangsúlyozta a szervezet alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×