eur:
394.82
usd:
364.76
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Még egy hónapig szedhetők a kivont vérnyomáscsökkentők

A patikai forgalomból kivont, valsartan nevű hatóanyagot tartalmazó, vérnyomáscsökkentő készítmények még egy hónapig szedhetők, de a betegeknek egy hónapon belül gyógyszert kell váltaniuk.

Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese jelezte: a múlt héten 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból, mert egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak.

A főigazgató-helyettes kiemelte: nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint a forgalomból kivonás.

Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője ugyanakkor azt mondta, a forgalmazási tiltásban szereplő, valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal.

A gyógyszer azonnali abbahagyása nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése

- tette hozzá.

"A beteg változatlanul szedje a gyógyszerét mindaddig, míg a háziorvosa vagy kezelőorvosa ezt a gyógyszert le nem cseréli" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.

A szakember kiemelte, hogy Magyarországon nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és

háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával kapcsolatban most kifogást emelt az európai gyógyszerhatóság.

Merkely Béla előrevetítette, hogy a betegek többségének más gyógyszerre való átállítása időt vesz igénybe, így azt javasolja, hogy mindenki, aki valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő készítményt szed, keresse fel háziorvosát, és kérjen másik gyógyszert. Azért, hogy ez a folyamat a lehető leggyorsabb legyen, a szakmai tagozat a Magyar Hypertonia Társasággal közösen egy ajánlást tett közzé a szakmának arról, hogy melyik gyógyszert, mivel lehet pótolni.

Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke elmondta,

a valsartan hatóanyag helyett tíz ACE-gátló és öt sartan tartalmú gyógyszert tudnak javasolni.

Szolyák Tamás kérdésre elmondta, mivel európai szintű problémáról van szó, valószínűleg lesznek ellátási problémák. Azonban a meglévő, széles körű terápiás javaslatból biztosítani tudják az ellátást - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a forgalomból kivont, és a betegek által fel nem használt készítmény árát visszakapják-e a betegek a patikában, Szolyák Tamás azt felelte: erről tárgyalnak a gyártókkal, ám a cégek a jelenlegi szabályok szerint erre nem kötelezhetők.

A forgalomból kivont, illetve a minőségileg jó valsartan tartalmú készítmények listája megtalálható az OGYÉI honlapján, gyógyszernévre, törzskönyvi és gyártási számokra lebontva.

A felfüggesztett készítmények listája megtalálható az OGYÉI honlapján.

A gyógyszerhatóság korábban azt közölte, hogy a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított minőségi hiba kivizsgálásáért. Mivel a gyógyszer minőségi hibájának gyanúja merült fel, az OGYÉI az adatok értékeléséig és a kivizsgálás lezárásáig a forgalmazás felfüggesztéséről döntött. Vannak olyan készítmények, amelyeknél csak bizonyos gyártási számú tételeket érint a felfüggesztés - ezt is feltüntették a táblázatban -, a többinél viszont mindegyiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×