eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen

Így vizsgáztak az autós gyerekülések

47 különböző, Magyarországon is kapható autós gyerekülést tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Két gyerekülést egyáltalán nem ajánlanak a szakértők, mivel biztonsági szempontból kockázatosak. Jó hír, hogy ugyanazért a pénzért, vagy akár kevesebbért biztonságosabbat is vehetünk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 47 különböző autós gyerekülést tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel és a német ADAC autóklubbal együtt. Vizsgálták többek között, hogy mennyire nyújt biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél, milyen könnyen használható, mennyire kényelmes és tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat, mint például policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók. Ez utóbbiak jelenléte azért fontos kérdés, mert potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagokról van szó, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

A biztonsági tesztben szakértők azt vizsgálták laboratóriumi körülmények között, hogy frontális és oldalirányú ütközés esetén mi történik: elmozdul-e a gyerekülés, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát ütközésnél. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is tesztelték.

Rossz hír, hogy két termék – egy Recaro és egy Concord – 0 vagy 0,5 pontot kapott ezen a teszten a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Nehezíti a vásárló helyzetét, hogy

a biztonság nem egyértelműen márkafüggő,

ugyanis a fenti két márkának van olyan terméke is, amelyik kimondottan jól szerepelt a biztonsági teszten.

További 5 termék vásárlását szintén nem ajánlják a szakértők, mert ezek is 2 pontnál kevesebbet kaptak biztonságra, és ugyanezért az árért kaphatunk olyan gyerekülést is, amelyik sokkal biztonságosabb.

Jó hír, hogy az egészségre káros vegyi anyagok, mint például a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók nem jelentenek nagy kockázatot ezeknél a termékeknél. 29 gyerekülés 4 vagy ennél jobb pontot kapott, mindössze 2 termék kapott 2 vagy annál kisebb pontot erre a tesztre.

A tesztben szereplő 14 különböző 0-13 kg ill. 0-18 kg méretű gyerekülések között lehet venni 60 ezer forintért is olyan terméket, amelyik biztonságos, jól használható, kényelmes, és a vegyi anyag szennyezettségtől is mentes. Viszont 160 ezer körüli összegért is kaphatunk olyat, amelyik az ütközéses tesztnél ugyan jól szerepelt, de viszonylag magas a vegyi anyag szennyezettsége. Ebben a kategóriában volt 2 olyan termék is, amelyik kirívóan gyengén szerepelt a biztonsági teszten.

A 9-18 kg-os méretcsoportban 8 terméket teszteltek, amelyek közül egy 0 pontot kapott a biztonsági teszten. Ez utóbbi gyerekülés 90 ezer forint körüli összegért kapható, viszont ebben a méretben ennyi pénzért tudunk olyat is venni, amelyik sokkal biztonságosabb.

Jó hír, hogy a tesztben szereplő nagyobb méretű gyerekülések (15-36 kg) között nem volt kirívóan gyenge biztonságú termék. Akár 50-70 ezer forintért is lehet kapni olyan gyerekülést, amelyik legalább közepes pontot kapott biztonságra.

Az együttnövő gyerekülésből van olyan típus is, amelyik 0-36 kg-ig használható, vagyis újszülött kortól ugyanazt az ülést használhatjuk. Szakértők szerint viszont ezeknek az üléseknek a hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva az egész szerkezet. A gyártók ezt úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont gyakran a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók. A tesztben 3 ilyen termék szerepelt, mindhárom 2-nél kisebb pontot kapott biztonságra, és az is bebizonyosodott, hogy nem könnyű a használatuk.

Címlapról ajánljuk
Újra Európa trónján a Győr

Újra Európa trónján a Győr

A Győri ETO végig vezetett a német Bietigheim ellen, és magabiztosan, hat góllal nyerte meg a női kézilabda BL budapesti fináléját. Ez a klub hatodik elsősége a sorozatban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Véleményt mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, szerinte ha Donald Trump nyer, akkor nagy valószínűséggel leállítja Ukrajna támogatását, ezzel viszont vesztes elnök lehet. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz csapatveszteség májusban 38 940 főt tett ki, ami a legmagasabb havi adat Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta. Az oroszok mindeközben azt közölték, hogy elfoglalták Umanszke falut az ukrajnai kelet-donyecki területen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×